1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Ta vare på
  4. Følger du Norges 6 grill- og bålvettregler?
Ta vare på

Følger du Norges 6 grill- og bålvettregler?

I Norge kan vi tenne bål og grille ute fra 15. september til 15. april. Likevel er det noen grill og bålvettregler som er viktig å merke seg neste gang du skal ut i naturen.

Følger du Norges 6 grill- og bålvettregler?

Fjellvettreglene har de aller fleste hørt om, men visste du at Hold Norge Rent og Norsk Friluftsliv sammen har utarbeidet grill- og bålvettregler?

Bålvettreglene er ment som en rettesnor for en tryggere grill- og bålsesong, og et bidrag til en hyggeligere naturopplevelse for oss alle.

1) Unngå bruk av engangsgrill

Engangsgriller er et stort forsøplingsproblem og kan i tillegg gjøre skade på svaberg, gress og annen vegetasjon. Kjøp heller en bærbar flerbruksgrill og sett den på et trygt underlag når du skal grille i naturen. Du kan også oppsøke godkjente grill- eller bålplasser. Mange kommuner har satt opp offentlige griller som alle kan benytte seg av.

Grand Cru Take er et servise bambuskompositt som både er miljøvennlig og lett å ta med seg på tur. Foto: Rosendahl

2) Unngå bruk av engangsprodukter

Ta med tallerkener, bestikk og kopper hjemmefra i stedet for å kjøpe engangsprodukter. Det finnes mange fine alternative serviser i melamin som er lett å ta med seg.

Forsøk også å begrense bruken av tennvæske og opptenningsbriketter.

3) Respekter forbudet mot åpen ild i skog og mark

Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark. Men ingen regel er uten unntak. Du kan fortsatt benytte deg av godkjente bålplasser. Samtidig er det også tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.

4) Unngå å gjøre skade på friske trær

Skal du tenne bål kan du bruke tørre kvister du finner i skogen slik at du unngår å gjøre skade på friske trær. Husk også at verneområder og nasjonalparker har egne bestemmelser knyttet til sanking av ved, bruk av etablerte bålplasser, forbud mot åpen ild m.m

5) La grillen bli helt avkjølt etter bruk

Sørg for at grillen er kald før den pakkes ned. En stor flaske med vann kan være lurt å ha med for effektiv slukking av grillen. Har du brukt en engangsgrill må denne være helt kald før den kastes i en avfallsdunk eller tas med hjem.

6) Ta med alt avfall hjem

Ta alltid med alt avfall og alle matrester hjem. Forsøpling er lite hyggelig for de som kommer etter, samtidig som at det også kan påføre skade på både dyr og miljø. Plukk gjerne også opp annet avfall som er kommet på avveie og gjør uteområdet litt hyggeligere å oppholde seg i.