1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Kjøkken
  4. Kan du se hva som er spesielt med serviset?
Kjøkken

Kan du se hva som er spesielt med serviset?

Dine valg i matveien påvirkes av mer enn bare smak, ifølge ernæringseksperten.

Kan du se hva som er spesielt med serviset?

Maten får som oftest mest oppmerksomhet når du kommer til dekket bord, men du skal ikke kimse av hvor mye vi lar oss påvirke av et lekkert servise og flott dekor.

Når vi spiser, er det nemlig mer enn bare smaksløkene som skal tilfredsstilles.

Et måltid skal nytes med alle sanser. Det visuelle er like viktig som at smaksløkene tilfredsstilles.

Ta deg tid til å nyte

– Når måltidet blir en god opplevelse, får vi lyst til å bruke lenger tid på å nyte maten. Det gjør det enklere å styre porsjonene, fordi kroppen bruker 20 minutter fra den første matbiten til metthetssignalene når hjernen. På den tiden kan man fort spise for mye, sier Christian Bitz, ernæringsekspert og forskningssjef på Herlev og Gentofte sykehus.

Han har et mål om å gjøre mennesker sunnere på en realistisk måte. Han har derfor designet en egen serie med bestikk, servise og glass i samarbeid med F&H of Scandinavia.

Bitz ønsker å aktivisere alle sanser under måltidet, blant annet ved å gi bordet et flott visuelt uttrykk.

Ideen bak serviset er at du selv kan blande farget stentøy, hvit benporselen og bestikk fra samme serie. Serviset og bestikket er imidlertid like flott hvis du velger det i samme farge.

EKSPERTEN: Christian Bitz er ernæringsekspert og forskningssjef på Herlev og Gentofte sykehus i Danmark.

Mindre tallerkener – mindre porsjoner

Det er ikke bare hva du spiser som har noe å si for helsen din. Det er minst like viktig å ikke spise for mye. Får du i deg flere kalorier enn du bruker vil dette naturlig nok lagres som fett.

– For mange mennesker kan noe så enkelt som å spise litt mindre ha stor betydning for figur, form og fremtid, sier ernæringseksperten.

Og det er nettopp dette han tok i betraktning da han designet serviset.

– Det er viktig å styre porsjonene. Når du bruker tallerkener med mindre spiseflate, har det en god, psykologisk effekt. Forskning viser at du spiser mindre fordi du tror du har en stor porsjon, selv om du ikke har det. Smart, ikke sant? avslutter ernæringsfysiologen.

BITZ SERVISE: Serviset er designet slik at alle delene enkelt skal passe sammen, men det gjør seg like godt på spisebordet dersom du foretrekker én av fargene.