1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Kjøkken
  4. Den ultimate gryten til grøt
Kjøkken

Den ultimate gryten til grøt

Om du syns grøten har lett for å svi seg fast i bunnen bør du få med deg disse tipsene.

Den ultimate gryten til grøt

Visste du at risengrynsgrøten ble ikke vanlig blant borgerskapet før langt inn på 1800-tallet? Risgrøt var nemlig opprinnelig en rikmannsrett fordi ris var en importert luksusvare. Men mye har endret seg siden 1800-tallet, og i dag er kanskje risengrynsgrøten den vanligste grøtretten- spesielt rundt juletider. Men før nissen skal ha grøten sin, og en heldig vinner skal få mandelen, feires den store grøtdagen 23. oktober.

Når du skal lage risengrynsgrøt, eller melkeholdig retter generelt, er det smart å se etter to ting når du skal velge gryte.

Før det første bør gryten bør ha en tykk bunn som fordeler varmen jevnt. Og velger du en gryte med belegg gjør du også livet litt enklere for deg selv. Belegget forhindrer at det svir seg i bunnen, samtidig som at rengjøringen går enklere.

Gode grøtgryter

GRYTE PARTY 8L 28CM

FISKARS

GRYTE PARTY 8L 28CM

    Laget av 100% resirkulert aluminium

    Perfekt til melkeholdige retter

    Kraftig non-stick belegg

1 249,-

Party-kjelen har vært en klassiker på et norske kjøkkenet i en lang årrekke. Party 2.0 er en forbedret utgave av den gamle klassikeren, og produsert for et mer moderne kjøkken. I likhet med sin poplære forgjenger gjør designet seg like godt på spisebordet som på koketoppen. Gryten er helt suveren å lage melkeholdige retter i – på alle koketopper. Det slitesterke belegget forhindrer fastbrent mat, og lar seg rengjøre i en fei med oppvaskkost og såpe. Glasslokket gir deg også full kontroll på hva som skjer nedi kjelen mens du lager mat.

En emaljert støpejernsgryte er også en god grøtgryte. Støpejern er kanskje mest kjent for å tåle høye temperaturer, og har derfor en unik allsidighet når det kommer til matlaging. Men det er dens fantastiske evne til å lede varme som kommer til sin rett når du skal lage grøt. Og skulle du ønske å lage grøten i ovnen istedenfor på koketoppen, tåler støpejernsgryta det også.

Den store grøtdagen

FORTSATT POPULÆRT: Norge har en lang tradisjon for grøt, kanskje spesielt rundt juletider.

Slik lykkes du med risengrynsgrøten

Sørg for at du har en god grøtgryte, og gjerne et målebeger for å måle opp riktig mengde ingredienser.

Ingredienser:

(Ca 4 porsjoner)

2 dl grøtris
4 dl vann
1 ts salt
1 l melk
Kanel
Sukker
Meierismør

Slik gjør du:
Kok opp vannet og tilsett risen og saltet. La risen småkoke på svak varme under omrøring helt til vannet er kokt inn (tar ca. 10 minutter).

Spe deretter på med melken og kok videre på svak varme helt til grøten er passe tykk (tar ca. 45 minutter). Husk å røre i grøten underveis.

Server gjerne med kanel, sukker og smørøye.

TIPS: Hvis du har rester, kan du lage riskrem som dessert.

Hva bør du velge – stål, aluminium eller jern?