1. Hjem
 2. Inspirasjon
 3. Baking
 4. Bak pepperkakehus lekende lett med disse tipsene
Baking

Bak pepperkakehus lekende lett med disse tipsene

Å bake pepperkakehus er gøy for store og små. Her får du noen tips som gjør det enkelt å lykkes med pepperkakehuset.

Bak pepperkakehus lekende lett med disse tipsene

Ved å spille av videoen, godtar du YouTube's bruk av informasjonskapsler. Mer info.

Det er flere måter å bake et pepperkakehus på. Er du av den kreative typen velger du kanskje å tegne og designe ditt eget. Det er utrolig kult, men ikke for alle. Her er tips til deg som er på jakt etter en mer lav-terskel løsning.

Med pepperkakeform til pepperkakehus blir det enkelt å lykkes med pepperkakehuset. Foto: Marianne Pfeffer Gjengedal

Med et utstikkersett til pepperkakehus er pepperkakehuset innen rekkevidde for alle. Og med noen ekstra triks i bakhånd er du garantert suksess.

Med utstikkersettet får du rette kanter som gjør monteringen enklere. Du slipper å skjære rundt papp og papirbiter, og det er enklere for barn å stikke ut egne deler. Pepperkakeformene gjør det også enkelt å rette opp formene når pepperkakene kommer varme ut av ovnen.

Slik baker du pepperkakehus

Du kan enten kjøpe ferdig pepperkakedeig, eller du kan lage pepperkakedeig selv. Oppskrift på hjemmelaget pepperkakedeig får du her.

Når pepperkakedeigen er klar forvarmer du ovnen til 190 grader.

Dryss litt mel på benken og kjevle ut deigen litt. Ha den over på bakepapir, og forsett å kjevle til den er ca 3 mm tykk – så jevnt du kan.

Bruk utstikkersett til pepperkakehus, og stikk ut formene. Pakken forteller deg hvor mange du må stikke ut av hver del. Fjern deigen mellom alle bitene.

Flytt arket over på et bakebrett og stek gyllent midt i ovnen, ca 10-12 minutter.

Så fort bakebrettet kommer ut av ovnen bruker du de samme utstikkerne til å rette opp kantene på pepperkakene. Da får pepperkakene samme størrelse og form som før de gikk inn i ovnen. Gjenta med alle formene før de avkjøles på en rist.

Eggehvitglasur/ Royal Icing

Eggehvitglasur er genialt til dekorering av pepperkaker. Det stivner helt, samtidig som det er fleksibelt og gøy å jobbe med.

Du trenger:

 • 500 g. melis
 • 3 eggehviter
 • 1 ss sitronjuice

Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin, og pisk til en luftig krem med visp.

Glasuren skal være tykk, men fortsatt rennende. Når du tar vispen opp fra glasuren skal den renne langsomt i en jevn tykk stråle og legge seg med litt mønster i bollen som flater seg ut etter noen sekunder.

Renner den for fort kan du piske inn litt mer melis. Er glasuren for fast kan du tynne ut med litt mer eggehvite eller sitronjuice.

Dekk til glasuren med en fuktig klut eller kjøkkenhåndkle, slik at du unngår hard skorpe på glasuren mens du forbereder pynting.

Et tips er å dekorere alle pepperkakene før du monterer pepperkakehuset. Foto: Marianne Pfeffer Gjengedal

Tips når du skal dekorere pepperkakehuset

Dekorer de ulike delene før du monterer pepperkakehuset. Ikke bare er det enklere å pynte, men du unngår samtidig at glasur og godteri flytter på seg.

Du kan også bruke glasuren til å montere huset. Pisk inn litt mer melis i halvparten av glasuren og ha i en sprøytepose. Sprøyt sidene av pepperkakene og hold de mot hverandre. Bruk noe til å støtte opp slik at delene holder seg på plass mens glasuren tørker.

I filmen ble pepperkakehuset først satt sammen med knekk (smeltet sukker), før konstruksjonen ble styrket med glasur på skjøtene på innsiden av huset.

Dekorer huset med litt ekstra glasur og godteri, og voilà – et lite mesterverk.

Smarte pepperkaketips:

 • Bruk utstikkere så blir alle deler helt like.
 • Rett til formen på pepperkakene når de kommer ut av ovnen og mens de er varme.
 • Bruk gjerne et fint rivjern til å file sidene på huset helt rett, da er monteringen enda enklere.
 • Pynt med eggehviteglasur som stivner helt og er fleksibel og gøy å jobbe med.
 • Pynt alle delene før du monterer – da er det enklere å pynte.

Smart utstyr:

Skal du bake flere slag til jul får du flere tips til julebaksten her.