<p style="margin:0;padding:0;border:0;position:absolute;"> <img src="https://track.adform.net/Serving/TrackPoint/?pm=795003&amp;ADFPageName=WebsiteName|SectionName|SubSection|PageName&amp;ADFdivider=|" width="1" height="1" alt="">
For å gi deg den beste handleopplevelsen bruker vi cookies i vår nettbutikk.
Les mer

5 grunner til å velge Svanemerket stearinlys

Tenn et lys for miljøet. Les videre om hvorfor du bør ta del i verdens kanskje koseligste klimatiltak.

5 grunner til å velge Svanemerket stearinlys

Når du skal tenne lys for stemning og hygge kan du faktisk bidra til verdens kanskje koseligste klimatiltak. Her får du svaret på hvorfor svanemerket stearinlys er best for deg, og best for miljøet.

For å svanemerke et stearinlys må disse kravene oppfylles:

  • 100% stearin
  • 90% fornybar råvare
  • Ingen palmeolje
  • Soter lite
  • Lang brenntid

Men hva betyr det egentlig for deg? Her får du svaret på hvorfor svanemerket stearinlys er best for deg, og best for miljøet.

1) Få renere luft og bedre inneklima

Mange av lysene du kan kjøpe i dag er laget av parafin som er et fossilt brensel utvinnet fra råolje. Parafinlys slipper ut klimagasser når de brennes, og det påvirker inneklimaet ditt.

I Norge liker vi å tenne lys, og hvert år brenner vi parafinlys tilsvarende utslipp fra 11.000 biler! Det kan være helseskadelig for oss alle, men det er spesielt plagsomt for barn og allergikere.

Et svanemerket stearinlys derimot, er laget av 100% stearin og minst 90% fornybar råvare. Det brukes planteoljer eller annet fett som ikke slipper ut ekstra CO2 ved brenning. Det betyr at du får en renere luft å puste i når du velger et svanemerket stearinlys. Det er også grunnen til at de fleste astmatikere utelukkende velger svanemerkede lys- nettopp fordi det er merkbart bedre for inneklimaet ditt.

2) Ha glede av lyset lenger

Hvor lenge lyset brenner kommer åpenbart an på hvor stort lyset er tenker du kanskje. Og det har du rett i. Størrelsen på lyset vil i hovedsak avgjøre hvor lenge lyset vil brenne. Allikevel er det faktisk ulik brenntid også på lys som er like store. Når du velger et svanemerket stearinlys, velger du samtidig et lys som brenner lenger.

Vær oppmerksom på at brenntiden også påvirkes av om lyset slokkes og tennes i flere omganger. Jo oftere du slokker og tenner lyset, desto kortere vil den totale brenntiden være. Det gjelder alle lys.
Tips: Bruk en lysklemme når du skal slukke lyset, fremfor å blåse det ut. Da reduserer du faren for sot ytterligere.

3) Det rette valget

Du har kanskje opplevd at lyset du har satt i lysestaken slett ikke står så rett? Ikke bare gir det utfordringer når du skal tenne og brenne lyset, men særlig pent er det heller ikke. I motsetning til myke parafinlys er et rent stearinlys stivere og holder dermed formen bedre. Og når det brenner, vil stearinlyset gi mindre rennende voks slik at du får mindre siderenner.

4) Tenn stearinlys uten å brenne ned regnskogen

Stearinlys inneholder som nevnt planteoljer. Og mange stearinlys inneholder den omstridte palmeoljen, eller soya. Brenner du lys som inneholder palmeolje eller soya er du i praksis med på å ødelegge regnskogområder i både Asia og Sør-Amerika.

Svanemerkede stearinlys inneholder verken palmeolje, soya eller GMO. Når du velger et svanemerket lys, velger du samtidig å bidra til å bevare viktige skogområder og biologisk mangfold.

Svanemerket stearinlys anbefales av Regnskogfondet

«Dersom du vil begrense klimagassutslippene ved brenning av lys er Svanemerkede lys et alternativ for forbrukere siden det stilles krav til bruk av kun fornybare ressurser…»

5) God stemning med god samvittighet

Så når du er klar for kos, hygge og levende lys er både du og miljøet tjent med at du kommer til oss. Vi i Jernia har nemlig tatt et bevisst valg om å kun selge svanemerkede stearinlys.

Miljø og klima er viktig for oss, og vi ønsker å gjøre det enklere for deg å ta de riktige valgene. Velg svanemerket stearinlys fordi det er best for deg, og det er best for miljøet.

Svanemerket stearinlys er best for inneklimaet ditt

Ved å kun selge svanemerkede stearinlys ønsker vi å gjøre det enklere for deg å ta det riktige valget. Foto: Kate Donic

Vi vet at folk flest ønsker å gjøre miljøvennlige valg. Men det oppleves ofte krevende å finne disse miljøvennlige alternativene i jungelen av produkter. Vi vet også at nesten 80% av alle nordmenn har tillit til Svanemerket, og vet hva Svanemerket står for. Nettopp derfor velger vi å selge kun svanemerkede lys. Det blir enklere for deg å finne de gode alternativene, og du blir tryggere på at du gjør et godt valg. Både for deg og for miljøet.

Didrik Breivik, Leder for Konsept og kategori, Kjøkken

Svanemerkede kronelys

Svanemerkede kubbelys

Svanemerkede telys