1. Hjem
 2. Inspirasjon
 3. Ta vare på
 4. 5 grunner til å velge Svanemerket stearinlys
Ta vare på

5 grunner til å velge Svanemerket stearinlys

Tenn et lys for miljøet. Les videre om hvorfor du bør ta del i verdens kanskje koseligste klimatiltak.

5 grunner til å velge Svanemerket stearinlys

Når du skal tenne lys for stemning og hygge kan du faktisk bidra til verdens kanskje koseligste klimatiltak. Her får du svaret på hvorfor svanemerket stearinlys er best for deg, og best for miljøet.

For å svanemerke et stearinlys må disse kravene oppfylles:

 • 100% stearin
 • 90% fornybar råvare
 • Ingen palmeolje
 • Soter lite
 • Lang brenntid

Men hva betyr det egentlig for deg? Her får du svaret på hvorfor svanemerket stearinlys er best for deg, og best for miljøet.

1) Få renere luft og bedre inneklima

Mange av lysene du kan kjøpe i dag er laget av parafin som er et fossilt brensel utvinnet fra råolje. Parafinlys slipper ut klimagasser når de brennes, og det påvirker inneklimaet ditt.

I Norge liker vi å tenne lys, og hvert år brenner vi parafinlys tilsvarende utslipp fra 11.000 biler! Det kan være helseskadelig for oss alle, men det er spesielt plagsomt for barn og allergikere.

Et svanemerket stearinlys derimot, er laget av 100% stearin og minst 90% fornybar råvare. Det brukes planteoljer eller annet fett som ikke slipper ut ekstra CO2 ved brenning. Det betyr at du får en renere luft å puste i når du velger et svanemerket stearinlys. Det er også grunnen til at de fleste astmatikere utelukkende velger svanemerkede lys- nettopp fordi det er merkbart bedre for inneklimaet ditt.

2) Ha glede av lyset lenger

Hvor lenge lyset brenner kommer åpenbart an på hvor stort lyset er tenker du kanskje. Og det har du rett i. Størrelsen på lyset vil i hovedsak avgjøre hvor lenge lyset vil brenne. Allikevel er det faktisk ulik brenntid også på lys som er like store. Når du velger et svanemerket stearinlys, velger du samtidig et lys som brenner lenger.

Vær oppmerksom på at brenntiden også påvirkes av om lyset slokkes og tennes i flere omganger. Jo oftere du slokker og tenner lyset, desto kortere vil den totale brenntiden være. Det gjelder alle lys.
Tips: Bruk en lysklemme når du skal slukke lyset, fremfor å blåse det ut. Da reduserer du faren for sot ytterligere.

3) Det rette valget

Du har kanskje opplevd at lyset du har satt i lysestaken slett ikke står så rett? Ikke bare gir det utfordringer når du skal tenne og brenne lyset, men særlig pent er det heller ikke. I motsetning til myke parafinlys er et rent stearinlys stivere og holder dermed formen bedre. Og når det brenner, vil stearinlyset avgi mindre rennende voks slik at du får mindre siderenner.

4) Tenn stearinlys uten å brenne ned regnskogen

Stearinlys inneholder som nevnt planteoljer. Og mange stearinlys inneholder den omstridte palmeoljen, eller soya. Brenner du lys som inneholder palmeolje eller soya er du i praksis med på å ødelegge regnskogområder i både Asia og Sør-Amerika.

Svanemerkede stearinlys inneholder verken palmeolje, soya eller GMO. Når du velger et svanemerket lys, velger du samtidig å bidra til å bevare viktige skogområder og biologisk mangfold.

Svanemerket stearinlys anbefales av Regnskogfondet

«Dersom du vil begrense klimagassutslippene ved brenning av lys er Svanemerkede lys et alternativ for forbrukere siden det stilles krav til bruk av kun fornybare ressurser…»

5) God stemning med god samvittighet

Så når du er klar for kos, hygge og levende lys er både du og miljøet tjent med at du kommer til oss. Vi i Jernia har nemlig tatt et bevisst valg om å kun selge svanemerkede stearinlys.

Miljø og klima er viktig for oss, og vi ønsker å gjøre det enklere for deg å ta de riktige valgene. Velg svanemerket stearinlys fordi det er best for deg, og det er best for miljøet.

Ved å kun selge svanemerkede stearinlys ønsker vi å gjøre det enklere for deg å ta det riktige valget. Foto: Kate Donic

Vi vet at folk flest ønsker å gjøre miljøvennlige valg. Men det oppleves ofte krevende å finne disse miljøvennlige alternativene i jungelen av produkter. Vi vet også at nesten 80% av alle nordmenn har tillit til Svanemerket, og vet hva Svanemerket står for. Nettopp derfor velger vi å selge kun svanemerkede lys. Det blir enklere for deg å finne de gode alternativene, og du blir tryggere på at du gjør et godt valg. Både for deg og for miljøet.

Didrik Breivik, Leder for Konsept og kategori, Kjøkken

Gode lysvettregler

Når du skal brenne kubbelys i ren stearin, men også kubbelys for øvrig, er det noen forholdsregler du bør ta. Både for at du skal få mest mulig glede av lyset, men viktigst av alt – for at det skal være trygt og brannsikkert.

Plassering av lys

 • Plasser levende lys på et stabilt og rett underlag som er brannsikkert som porselen, stein eller metall.
 • Lys må ikke plasseres oppå, eller i nærheten av en varmekilde.
 • Lys må ikke stå i trekk eller der det er mye bevegelse.
 • Husk minimum 10 cm avstand mellom levende lys.
 • Husk også god avstand fra brennbart materiale.
 • Hold alltid levende lys utenfor rekkevidde for barn og kjæledyr.
 • Sørg for nok luft rundt lyset – lukkede eller trange lyslykter må ikke brukes.

Bruk av lys

 • Klipp alltid ned veken til 1 cm før bruk.
 • 100% stearinlys har en tykkere veke enn parafinlys og brenner derfor med større flamme. Det er derfor viktig å holde veken nede slik at flammen ikke blir for stor og lyset kollapser.
 • Kubbelyset bør brenne i ca. 4 timer om gangen. Kort og hyppig slukking lager store groper i lyset.
 • Blir kanten for høy, må den beskjæres til ca. 1 cm over brennflaten.
 • Flytt aldri på et brennende lys.
 • Bruk en lysslukker til å slukke flammen fremfor å blåse.
 • Forlat aldri levende lys uten tilsyn!