1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Male ute
  4. Ikke gjør disse 2 fargefeilene når du skal male hus
Male ute

Ikke gjør disse 2 fargefeilene når du skal male hus

Skal du male huset? Da er det noen feil du vil unngå når det kommer til å velge riktig farge på huset. Vi har fått Nina Klæboe Mørkve, Jotuns tidligere skandinaviske fargesjef, til å fortelle oss om de to vanligste fallgruvene folk gjør når de velger farge på huset.

Ikke gjør disse 2 fargefeilene når du skal male hus

Les også: 5 gode råd før du maler huset

Hva er de vanligste fallgruvene man bør unngå?

– En av de mest vanlige «tabbene» man gjør her, er å male fasaden kritthvit uten å ha sjekket hvittone på vinduer, dører og garasjeporter. Plutselig oppdager man at disse ferdigmalte hvite detaljene på langt nær var kritthvite, – for nå ser alle vinduene og døren din skitne og gule ut inntil den nymalte og kritthvite fasaden! Og DET irriterer mange. Kunne jeg fått en krone for hver gang noen har spurt meg om dette, hadde jeg vært rik, smiler den tidligere skandinaviske fargesjefen i Jotun.

IKKE GÅ FOR KRITTHVIT: Hvis du ønsker et hvitt hus, er det lurt å tenke på vinduer og dører. Er disse malt i eksempelvis bomull, vil karmer og dører se gule ut. Her er veggene malt i Jotun 10478 Skyggehvit og dør malt i 20118 Amber Red, og terrassen malt i Trebitt 9073 Shimmergrå. Foto: Jotun A/S

Hvordan unngår man denne feilen?

– Mitt råd her, er å ikke velge hvitere farge enn den hvittonen detaljene dine har (dersom de er hvite). Det er også verdt å nevne at alle hvittoner vil bli seende både klarere og mindre gule ut utendørs, slik sett er kanskje Egghvit og Bomull hvit nok, når de kommer på fasaden, sier Mørkve.

– Ikke velg for kalde gråtoner

Mørkve forteller også at en feil mange gjør er å male husveggen i en for nøytral gråfarge. Dette kan være farger vi kjenner fra interiøret.

– Disse er ofte beskrevet som både nøytrale og rene i tonene, men det som skjer med alle farger utendørs, er at de i møte med det skarpe dagslyset, vil se både blålige og kalde ut. Så den nøytrale gråtonen du synes virket perfekt, har blitt grålilla utendørs. Og dette forsterkes ytterligere dersom du i tillegg har detaljer i Egghvit og Bomull, sier Mørkve.

Les også: Mørkve gir deg 3 gode tips til å velge riktig farge

Hva kan man gjøre for å unngå denne feilen?

– Her ville man vært tjent med å velge en gråtone som har noe mer varme i undertonen, slik at den hamler opp med det skarpe dagslyset. Gråtoner med gult og rødt i undertonen er å foretrekke utendørs. Men dette gjelder ikke bare grått, det gjelder både gult, rødt og grønt også. Velg de fargetonene som er varme og gylne, ikke de blålige eller syrlige tonene.

FARGER BLIR ANNERLEDES I DIREKTE SOLLYS: Se fargen i skarpt dagslys så vel som i det lune kveldslyset da det endrer fargeopplevelsen. Vegg: Jotun 7653 Stockholmsgrønn. Stol: 1908 Sisal. Foto: Jotun A/S

Vårt beste råd: Prøvemal fargen før du starter

– Å ta noen fargeprøver er en veldig liten jobb, sett opp mot det å velge feil farge til et helt hus. Det er både kostbart og kjedelig å måtte male om. Finn frem noen litt lange kledningsbord eller planker eller lignende som du kan prøvemale på. På den måten kan du bære med deg de løse fargeprøvene rundt huset, og du får sett fargen fra alle hold, – nord, sør, øst og vest.

Se fargen i skarpt dagslys og tenk på vinter og snø

– Se fargen i skarpt dagslys så vel som i det lune kveldslyset da det endrer fargeopplevelsen. Ha også i minnet at det kommer en ny vinter med snø, det er alltid et pluss å ha tatt hensyn til. For eksempel vil syrlige grønn-gule hvittoner kunne se ok ut om våren, mens når snøen legger seg, vil de nærmest se litt selvlysende ut, sier Mørkve.

Les også: Dette er Jotuns nyeste fargekart 2021: Eksteriørmaling

Fortsatt usikker? Vi hjelper deg

– Min siste oppfordring er å søke hjelp av kyndige eksperter i forkant, og det er enklere enn du tror!

Ta kontakt med en seriøs og god faghandel nær deg, som din nærmeste Jernia butikk. Der finner du fargeeksperter som kan hjelpe deg med de ulike valgene, og de vil garantert gjøre fargevalget ditt enklere.