1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Male inne
  4. 10 gode råd fra Jotuns tidligere fargesjef: Slik velger du riktige farger
Male inne

10 gode råd fra Jotuns tidligere fargesjef: Slik velger du riktige farger

Vi har tatt en prat med Jotuns tidligere skandinaviske fargesjef: Nina Klæboe Mørkve. Her får du hennes beste råd til hvordan du skal velge riktig farge til kjøkken, stue og soverom.

10 gode råd fra Jotuns tidligere fargesjef: Slik velger du riktige farger

Å male vegger og tak i nye farger gir deg raskt en følelse av et nytt hjem. Men i mylderet av farger kan det være vanskelig å finne de perfekte kombinasjonene. Jotuns tidligere fargesjef har gode råd til hvordan du skal velge riktig farge til hjemmet ditt.

Fargesjefens tre favoritter

Mørkve synes det var vanskelig å velge ut favoritter, men hvis hun måtte velge er det fargene LADY ICONIC (6378), LADY SILHOUETTE (12126) og LADY NATURAL BLUE (5503). Fargene er hentet fra fargekartet Rediscover.

Våre fargepaletter består av solide, gode og varierte farger som er enkle å lykkes med. Du finner et bredt spekter av nyanser fra hvitt, beige, grått, brunt – i møte med deilige nyanser av blått, grønt, gult, oransje, rødt og rosa. Så her skal ALLE finne noe de liker, sier Mørkve.

Fargesjefens favoritt: Fargen LADY ICONINC 6378 er en av Mørkve sine fargefavoritter.

Hvordan bør gå frem for å velge farge til hjemmet?

Den skandinaviske fargesjefen forteller at man bør tenke over hva rommet skal brukes til, før man bestemmer farge. Er det et soverom hvor man skal finne roen, eller et kjøkken hvor du skal være sosial og lage mat? Dette mener hun kan gi deg en pekepinn på valg av farge.

Noe alle burde tenke litt over er: Hvilke farger trives du med? Og da mener jeg at du skal kjenne etter i magen før du ser på trendene, sier Mørkve.

Videre anbefaler hun å sette seg ned og tenke over hva du allerede har av farger og materialer som fargen skal fungere med.

Tenk på gulv, detaljer som dører, vinduer og lister. Det er viktig å tenke på hvittonen i disse elementene også, sier Mørkve.

Slik finner du en fargeflyt i hele boligen

Når du har funnet ut hva rommet brukes til og fått det klart hvilke farger som finnes i rommet er det ifølge Mørkve viktig å tenke på helheten i boligen.

Tenk over hvilke farger du har i tilstøtende rom. Dette er viktig for å få en god fargeflyt gjennom hele boligen. Skal du pusse opp hele boligen eller flere rom er det lurt å lage en god plan for å klare å se helheten. Og til slutt; Søk råd om du er i tvil!

Tips til maling av soverommet

Vi spurte Mørkve om hva man bør tenke på når man skal male soverom. Her også er det ifølge fargeeksperten viktig å tenke på hva du ønsker å få ut av rommet.

– Ønsker du et svalt, frisk og beroligende rom? Ja, da kan blå, grønne og blågrønne toner være noe å se på.

Farger til et svalt og beroligende rom:

  • 6379 CITYSCAPE
  • 5504 COASTAL BLUE

Tips: Mal taket på soverommet!

Et siste godt råd til soverommet; Hva med å male taket i en farge? Du ligger jo ofte på ryggen og ser opp i taket tross alt. LADY Perfection takmaling kommer i mange fine farger du kan velge blant!

Her har Jotun brukt malt veggen i den nydelige havfargen LADY 4894 Ocean Air (4894) Foto: Jotun A/S

Tips til maling av kjøkkenet

For å skape en oppløftende og sosial stemning på kjøkkenet anbefaler Mørkve å gå mot de brente oransje fargetonene eller mot rosa, men anbefaler også de mer gyllne toner.

Forslag til farger for sosialt kjøkken:

  • 20124 – Lady Natural Clay
  • 20120 – Lady Desert Pink
  • 12126 – Silhouette
  • 12125 – Impression
  • 1303 – Observe
Det er mye mørke fronter i brunt og sort rundt omkring. Fargene nevnt over er en superflott kombinasjon til mørkere kontraster. Jeg tør påstå at du kanskje kommer til å bruke rommet mer ved å tilføre en slik farge. Prøv det!

Hovedfargen på forsiden er LADY Pure Color 12120 Desert Pink. Lister (i front) LADY Supreme Finish Matt 12118 Hummus, og veggen foran er malt med LADY Pure Color 12118 Hummus. Vinduskarm: LADY Supreme Finish Halvblank 12120 Desert Pink. Benk: LADY Supreme Finish Halvblank 20167 Welcoming Red, og tak: LADY Perfection 12120 Desert Pink

Tips: Mal kjøkkeninnredningen

Jeg vil si at det finnes mange fargeløse og kjedelige kjøkkeninnredninger der ute, som har fått et nytt liv med en kulørt farge. Det er jo unektelig deilig å tilføre et rom du skal være sosial, spise mat og gjøre lekser en glad og kvikk farge, sier Mørkve.

Slik maler du kjøkkenfronter

Mørkve mener du kan endre hele opplevelsen ved å male gammel innredning, og at dette er en ukomplisert måte å få nytt liv i et kjøkken som holder i mange år til.

Mange av oss har jo solide kjøkken som holder mange år til. Ofte er vi bare lei fronten. Det å male kjøkkenfronter er ikke spesielt komplisert heller. Bare spør hos for eksempel Jernia eller se på vår 60-sekunder film på hvordan du maler, sier Mørkve.

Rimelig fornyelse av hjemmet

Ved å male et rom får du stor forandring uten at det koster skjorta. Mørkve mener man kan få en stor endring til liten kost. Hvis man har et mindre budsjett, anbefaler hun at man tar tak i rommet hvor man oppholder mest – som for de fleste av oss er stuen.

Du kan male hele, eller bare deler av stuen. Bruk litt tid på å se hva du har, og hva den nye fargen eventuelt skal fungere sammen med og inntil. Husk at møbler kan bli gode som nye med et strøk maling i en ny farge. Alt må ikke byttes ut ved oppussing. Behold personlighet og noen gamle skatter i hjemmet.

Til slutt: Hopp i det og tilføy noen nye farger til hjemmet

Avslutningsvis er Mørkve sitt siste råd å hoppe i det og ikke være redd for å gjøre feil.

Hopp i det. Tilfør livet og hjemmet ditt noen nye farger i år. Jernia er et bra sted å begynne. Stikk innom din nærmeste Jernia-butikk og la deg inspirere av gode fagfolk i malingsavdelingen – de kan det meste. Et lite vennlig spark bak der altså. Det kan vel enhver av oss trenge, sier Mørkve og smiler lurt.