Beredskap i hjemmet

Usikre situasjoner er ubehagelige. Men å vite at du har gjort det du kan for å forberede deg kan kanskje gi litt ro i sjela. Her får du en oversikt over det du bør ha tilgjengelig i beredskap hjemme, dersom uventede situasjoner skulle oppstå. Sannsynligvis har du det meste på plass, så det er ikke mye som skal til før du er helt i mål.

Rent vann Tørrvarer og hermetikk Ovn til oppvarming Grill- eller kokeapparat på gass Lys og batterier Vask og hygiene Husk også

(Med inspirasjon fra sikkerhverdag.no)

1) Rent vann

Det er ingen selvfølge å få rent vann i springen. Derfor anbefales det å oppbevare 9 liter pr person i husstanden for å dekke grunnleggende behov. Vannet bør oppbevares kaldt og kjølig i en ren vannkanne. Rengjør vannkannen med såpe og vann før du desinfiserer vannkannen med klorin og skyller godt. Da kan vannet holde seg godt i lang tid. En 25 liters vanndunk er tung og vanskelig å håndtere, og å helle fra. Men setter du på en tappekran er det enklere å fylle glass, drikkeflasker og kjeler med vann uten mye spill og søl.

Oppbevaring av rent vann

2) Tørrvarer

Tørrvarer og hermetikk er matvarer som kan oppbevares i romtemperatur og holde seg godt lenge. Knekkebrød, havregryn, pålegg- og middagshermetikk, syltetøy, energibarer og nøtter er godt å ha på lur. Siden dette er varer som holder seg lenge, gjør det ingenting å ta i litt i innkjøpet (uten å hamstre) slik at du sikrer at det holder til hele husstanden. Tips: Tørrvarer holder seg aller lengst når de oppbevares i lufttette oppbevaringsbokser eller -glass.

Store lufttette beholdere til matoppbevaring

3) Ovn til oppvarming

Ofte er det elektrisk oppvarming som står for det meste av strømregningen. Men skulle strømforsyningen være knapp er det lurt å ha et alternativ. Og har du ikke en peis å fyre i, kan faktisk en gassovn være et godt alternativ. I tillegg hjelper det med varmt tøy og gode pledd. Vi nordboere som er vant med kalde vintre er som regel godt rustet med begge deler.

Oppvarming uten strøm

4) Kokeapparat til matlaging

I de aller fleste norske hjem bruker vi elektriske platetopper. Men hvordan lager du mat dersom strømmen ryker? Har du en gassgrill på verandaen kan den selvsagt brukes hele året. Men har du verken strøm eller gassgrill kan du la deg inspirere av turentusiastene. La et kokeapparat på gass hjelpe deg med å få maten på bordet.

Et annet funksjonelt alternativ er en skikkelig turgrill på gass. Turgrillen kan, i tillegg til å være smart når strømforsyningen hjemme brister, også være genial å ta med på nettopp tur. Til parken, på camping eller i båten, hvor strøm ikke er tilgjengelig.

Lag mat uten strøm

TIPS

Nok gass

Om du skal bruke gass både til matlaging og oppvarming, bør du også passe på at du har nok gass til å ta hånd om begge deler.

5) Lys og batterier

Det finnes flere varianter av lyskilder som kan være lure å ha i hus. Stearinlys, batteridrevne lys, lommelykt eller hodelykt. Felles for alle disse er det lyser opp helt uavhengig av om du har strøm eller ikke. Bare sørg for å ha riktige batterier – og nok av dem.

Til opptenning trenger du gode, gammeldagse fyrstikker eller en lighter som går på gass. Husk også å ha nok batterier til DAB-radioen slik at du kan følge med i nyhetsbildet og høre på musikk som får deg i humør.

Lys uten strøm

6) Vask og hygiene

Det er noen ting som noteres oftere på handlelisten enn andre. Blant annet toalett- og tørkepapir. Du gjør lurt i å ha ekstra ruller på lager dersom du plutselig blir hindret fra den vanlige handleturen. Og våtservietter. Vanligvis ikke glemt blant småbarnsfamilier, men ikke mindre genialt for storbarnsfamilier. Gjennom COVID-19 tiden har vi også fått erfare hvor viktig det er med desinfeksjonsmiddel, når vi ikke har rent vann å vaske hendene med.

Rene hender uten vann

Husk også på

7) Legemidler og førstehjelpsutstyr

Sørg for å ha nødvendige medisiner tilgjengelig i hjemmet. Både til store og små- tobente og firbente. Et førstehjelpsskrin bør også være tilgjengelig i hjemmet – alltid!

8) Kontanter

Vi har i lange tider nå har blitt oppfordret til å bruke digitale betalingsløsninger fremfor kontanter når vi handler. Kanskje har du derfor en liten reserve av kontanter hjemme? Og om du ikke har det, er det anbefalt å ha en liten slant liggende – i tilfelle.