Rydde i hagen

Grunnlaget for neste års blomstring og avling blir lagt allerede nå, og det er ikke så mye som skal til for at både du og hagen får en blomstrende vår og sommer. Legger du inn litt innsats nå på høsten vil den kommende våren og sommeren bli mer frodig, samtidig som det vil kreves mindre forvaltning av uteområdene. Her får du tipsene på hva som er lurt å gjøre nå.

Det viktigste basisutstyret

Vi minner om forbudet av svarte søppelsekker som trådte i kraft 1.september. Leverer du avfall i svarte og fargede søppelsekker vil du nå kunne bli ilagt et avviksgebyr.

Rake løv

Når løvet starter å falle er det en fordel å rake opp løvet jevnt og trutt for å sikre at gresset for nok luft. Løvet kan du med fordel bruke i bed for å beskytte jord, blomsterløker og blomsterrøtter og jordens insekter mot kulde. Har du furutrær kan furunålene brukes til å dekke rundt stauder og rododendron. Enkelt, billig og næringsrikt jorddekke.

Se alle river og raker her →

 

Rive og rake

Anbefalte produkter

Hva skal beskjæres?

Det er på tide å ta igjen kontrollen etter sommerens vekst og blomstring. Nå kan du beskjære busker, hekk, kratt og stauder. Fjern først døde og ødelagte grener og planter. Fjern også forvokste grener. Løvfellende hekker kan med fordel tynnes nå dersom de har blitt for tette. Klipp hekken godt oppe for å slippe inn lys til de nederste grenene. Busker kan stort sett beskjæres til 1/4 av størrelse avhengig av hvordan du ønsker å forme den. Bruker du tiden på å forme buskene nå kan du starte våren på ny frisk. De lærde strides om stauder bør klippes ned eller ikke. Ingen strenge regler, men velger du å la de stå vil de visne blomstene gi beskyttelse til røttene. Velger du å klippe ned nå vil du gi ekstra rom for nye skudd, og vårryddingen går litt raskere. Uansett kan du nå dele opp staudene og plassere de om dersom du ser behov for det.

Se alt manuell beskjæring her → 

Se alt elektrisk beskjæring her → 

 

Beskjæring

Bestselgere

Luk bedet grundig med egnet hageredskap. Fuktighet gjør det enklere å opp røttene. Foto: Fiskars

Luke og fjerne ugress

For å bli kvitt ugress må det tas ved roten. Jo oftere du rydder i ugresset, jo lettere er det å få bukt med. Bretter du opp ermene nå, mens jorda er fuktig er ugresset enklest å få tak på. Setter du av litt tid til ugresset nå vil du takke deg selv når våren kommer! Husk at ugresset vokser vilt når det for nok plass til å gro. Har du mye ugress kan det være lurt å vurdere plassen til noe som du kan ha glede av, og slippe å luke.

Se alt av hageredskap her →

Bli kvitt ugress

Anbefalte produkter

Plant nå og få et fargerikt forsprang på våren

Ønsker du et lite forsprang på våren er det lurt å planlegge neste års vekster allerede nå. Høsten er en flott tid å sette løker og plante stauder og vintergrønne planter. Til tross for at det er fuktig i jorda bør du allikevel sørge for å vanne rikelig. Nye røtter trenger mye vann for å sette seg.

Se alt av vanningsutstyr her →

Rengjør takrenne

Hva som bør gjøres på bakkeplan er enkelt for øyet å fange opp. Det som derimot samler seg i takrenna legger man kanskje ikke like godt merke til før det er for sent. Takrenna bør renses 2 ganger i året, men særlig viktig om høsten da oppsamling av løv, kvist, sand og lignende kan føre til at vannet ikke finner veien til bakken. I verste fall kan dette føre til vannskader på bolig  eller sprekkdannelser i takrenna på grunn av frost.

Smarte produkter

Økser

Enten om du skal kløyve ved til vinterens forbruk eller trenger et redskap for for mindre kløyve-oppgaver i hagen kommer en god øks godt med i forberedelsene. Og når du tar deg pause fra hagearbeidet kan vi anbefale en god skogtur. I tillegg til termos og matboks kan også en øks komme godt med i tursekken.

Se alle økser her→

Husk også

  • Ta vare på redskapene dine slik at de varer lenger. Rengjør og rydd inn redskapene etter bruk slik at de ikke blir liggende ute i ruskevær.
  • Tøm vann ut av slanger og sku av vannet for å hindre frostskader
  • Tøm vannet ut av høytrykkspyleren og sett den frostfritt for vinteren
  • Batterier til batteridrevne hageredskap må også oppbevares frostfritt, og gjerne lades én til to ganger i løpet av vinteren