Det viktigste basisutstyret

Rake løv
Når løvet starter å falle er det en fordel å rake opp løvet jevnt og trutt for å sikre at gresset for nok luft. Løvet kan du med fordel bruke i bed for å beskytte jord, blomsterløker og blomsterrøtter og jordens insekter mot kulde. Har du furutrær kan furunålene brukes til å dekke rundt stauder og rododendron. Enkelt, billig og næringsrikt jorddekke.
Anbefalte produkter

Hva skal beskjæres om høsten?
Gjenta kontrollen etter sommerens vekst og blomstring. Nå kan du beskjære busker, hekk, kratt og stauder. Fjern først døde og ødelagte grener og planter. Fjern også forvokste grener. Løvfellende hekker kan tynnes nå dersom de har blitt for tette. Klipp hekken godt oppe for å slippe inn lys til de nederste grenene. Busker kan stort sett beskjæres til 1/4 av størrelse avhengig av hvordan du ønsker å forme den. Former du buskene nå kan du starte våren på ny frisk. De lærde strides om stauder bør klippes ned eller ikke. Ingen strenge regler, men lar du de stå vil de visne blomstene gi beskyttelse til røttene. Velger du å klippe ned vil du gi ekstra rom for nye skudd, og vår-ryddingen går litt raskere. Uansett kan du dele opp staudene og plassere de om dersom du ser behov for det.
Se alt manuell beskjæring her →
Se alt elektrisk beskjæring her →
Bestselgere
Smart til høye topper og vide busker
Slik bruker du beskjæringssakser

Luke og fjerne ugress
For å bli kvitt ugress må det tas ved roten. Jo oftere du rydder i ugresset, jo lettere er det å få bukt med. Om høsten er jorda fuktig og røttene er enklere å få tak på. Setter du dermed av litt tid til ugresset nå, vil du takke deg selv når våren kommer! Ugresset vokser villest når det for nok plass til å gro. Har du mye ugress kan det være lurt å vurdere plassen til noe som du kan ha glede av, og slippe å luke.
Anbefalte produkter

Plant nå og få et fargerikt forsprang på våren
Ønsker du et lite forsprang på våren er det lurt å planlegge neste års vekster allerede nå. Høsten er en flott tid å sette løker og plante stauder og vintergrønne planter. Til tross for at det er fuktig i jorda bør du allikevel sørge for å vanne rikelig. Nye røtter trenger mye vann for å sette seg.

Rengjør takrenne
Hva som bør gjøres på bakkeplan er enkelt å få øye på. Det som derimot samler seg i takrenna legger man kanskje ikke like godt merke til før det er for sent. Takrenna bør renses 2 ganger i året, men særlig viktig om høsten da oppsamling av løv, kvist, sand og lignende kan føre til at vannet ikke finner veien til bakken. I verste fall kan dette føre til vannskader på bolig eller sprekkdannelser i takrenna på grunn av frost.
Smarte produkter

Visste du at du kan få hageavfallet hentet hjemme?
Isekk gjør ryddejobben enklere
Kjøp Isekk
Isekk kan kjøpes i våre butikker eller på jernia.no.
Fyll sekken
Fyll sekken med hageavfallet du vil bli kvitt.
Bestill henting
Du slipper å kjøre avfallet selv. Avtal henting av avfallet direkte med Isekk.

Økser
Enten om du skal kløyve ved til vinterens forbruk eller trenger et redskap for for mindre kløyve-oppgaver i hagen kommer en god øks godt med i forberedelsene. Og når du tar deg pause fra hagearbeidet kan vi anbefale en god skogtur. I tillegg til termos og matboks kan også en øks komme godt med i tursekken.

Ta vare på hageredskapene dine
- Ta vare på redskapene dine slik at de varer lenger. Rengjør og rydd inn redskapene etter bruk slik at de ikke blir liggende ute i ruskevær.
- Tøm vann ut av slanger og sku av vannet for å hindre frostskader
- Tøm vannet ut av høytrykkspyleren og sett den frostfritt for vinteren
- Batterier til batteridrevne hageredskap må også oppbevares frostfritt, og gjerne lades én til to ganger i løpet av vinteren

Unngå å få rotter og mus i hus
Ly, varme og mat er noe av det mus og rotter søker om høsten. Mus er dyktige klatrere og kommer seg enkelt gjennom små sprekker i grunnmur eller andre åpninger.