Kjøkkenprodukter designet for mer glede på kjøkkenet
Øyo-eventyret startet med produksjon av ljå og øks. Og felles for ljå og øks er en skarp knivegg. Det er kniveggen som avgjør hvor enkelt og effektivt jobben går. Akkurat det samme gjelder for kjøkkenkniver. Velger du en Øyo kjøkkenkniv får du derfor glede av Øyos lange erfaring med skarpe knivegger også på kjøkkenet. Ypperlig for deg som er glad i lage mat, og som er opptatt av høy kvalitet.
Våre kjøkkenfavoritter fra Øyo
Gleden av å være ute i naturen
For Øyo handler det om å dele gleden av å være ute i naturen. Å dele opplevelser og å mestre tilværelsen på eget nivå, med riktig utstyr i sekken. Alt fra korte turer med familien til overlevelse i skog og villmark.
Våre friluftsfavoritter fra Øyo
Flere gavetips med norske røtter
Hele historien - Kort fortalt
1882-1909
Den første smia
Bonden Knut Øyo satt opp ei lita smie etter å ha fått opplæring i kunsten å forme råmaterialer til ljå av smimester Syver Endrestøl. I smia kunne Knut smi omkring 18 ljå om dagen med ren håndkraft.
1909-1920
Fra håndkraft til maskin
Med både vannkraftverk og maskinhammer kunne den daglige produksjonen økes til 80 ljåer om dagen. Og med Bergensbanen ble ikke bare tilgang til råmaterialer enklere, men den åpnet også for et større marked. Gründeren Knut fikk også med seg sine 4 sønner på laget.
1920-1970
En fabrikk ser dagens lys
De 4 sønnene tok over industrieventyret i 1921, og gjorde store investeringer i nye maskiner. I 1927 startet produksjonen av økser på Geilo. Øksa står fortsatt som et av fabrikkens sterkeste varemerker. I 1939 ble slire- og tolleknivene lansert. Disse ble forløpere til kjøkkenknivene som siden skulle bli en stor del av Øyos merkevare.
1970-2000
Innovasjon i det moderne markedet
Med tredje generasjon i ledelsen ble fabrikken utvidet med 2000 m². Og med den største og eldste fabrikken på Geilo ble det i 1980 produsert 200.000 økser hvorav 70% gikk til det norske markedet og resten ble eksportert. På 90-tallet omgjorde fjerde generasjon, Knut Olav Øyo, fabrikken til en topp moderne industribedrift, før blikket måtte søke ut i Europa for mer konkurransedyktig produksjon.
2000-
Skaperkraft i hver generasjon
I 2014 sto femte generasjon Øyo klar for nye utfordringer. Og for første gang er det kvinner som skal sette sitt preg på bedriften. Produktutvikling, innovasjon og bærekraft står i fokus når Øyo skal løftes inn i en ny tid.
Lokal industrihistorie
Familebedrift siden 1882
Det gamle fabrikklokalet på Geilo er en viktig del av den lokale industrihistorien. Lokalet huser i dag Øyos hovedkontor, produkt- og forretningsutvikling, lager, verksted, fabrikkutsalg og museum.