Kjøkkenprodukter designet for mer glede på kjøkkenet

Øyo-eventyret startet med produksjon av ljå og øks. Og felles for ljå og øks er en skarp knivegg. Det er kniveggen som avgjør hvor enkelt og effektivt jobben går. Akkurat det samme gjelder for kjøkkenkniver. Velger du en Øyo kjøkkenkniv får du derfor glede av Øyos lange erfaring med skarpe knivegger også på kjøkkenet. Ypperlig for deg som er glad i lage mat, og som er opptatt av høy kvalitet.

Se vårt utvalg av Øyo kjøkkenkniver og tilbehør

Våre kjøkkenfavoritter fra Øyo

Gleden av å være ute i naturen

For Øyo handler det om å dele gleden av å være ute i naturen. Å dele opplevelser og å mestre tilværelsen på eget nivå, med riktig utstyr i sekken. Alt fra korte turer med familien til overlevelse i skog og villmark.

Se vårt friluftutstyr fra Øyo

Våre friluftsfavoritter fra Øyo

Flere gavetips med norske røtter

Hele historien - Kort fortalt

1882-1909

Den første smia

Bonden Knut Øyo satt opp ei lita smie etter å ha fått opplæring i kunsten å forme råmaterialer til ljå av smimester Syver Endrestøl. I smia kunne Knut smi omkring 18 ljå om dagen med ren håndkraft.

1909-1920

Fra håndkraft til maskin

Med både vannkraftverk og maskinhammer kunne den daglige produksjonen økes til 80 ljåer om dagen. Og med Bergensbanen ble ikke bare tilgang til råmaterialer enklere, men den åpnet også for et større marked. Gründeren Knut fikk også med seg sine 4 sønner på laget.

1920-1970

En fabrikk ser dagens lys

De 4 sønnene tok over industrieventyret i 1921, og gjorde store investeringer i nye maskiner. I 1927 startet produksjonen av økser på Geilo. Øksa står fortsatt som et av fabrikkens sterkeste varemerker. I 1939 ble slire- og tolleknivene lansert. Disse ble forløpere til kjøkkenknivene som siden skulle bli en stor del av Øyos merkevare.

1970-2000

Innovasjon i det moderne markedet

Med tredje generasjon i ledelsen ble fabrikken utvidet med 2000 m². Og med den største og eldste fabrikken på Geilo ble det i 1980 produsert 200.000 økser hvorav 70% gikk til det norske markedet og resten ble eksportert. På 90-tallet omgjorde fjerde generasjon, Knut Olav Øyo, fabrikken til en topp moderne industribedrift, før blikket måtte søke ut i Europa for mer konkurransedyktig produksjon.

2000-

Skaperkraft i hver generasjon

I 2014 sto femte generasjon Øyo klar for nye utfordringer. Og for første gang er det kvinner som skal sette sitt preg på bedriften. Produktutvikling, innovasjon og bærekraft står i fokus når Øyo skal løftes inn i en ny tid.

Lokal industrihistorie

Familebedrift siden 1882

Det gamle fabrikklokalet på Geilo er en viktig del av den lokale industrihistorien. Lokalet huser i dag Øyos hovedkontor, produkt- og forretningsutvikling, lager, verksted, fabrikkutsalg og museum.