Vintersesong 2023/2024

Aking i Mummidalen ❄️ Sikre deg kolleksjonen!

Årets vintermotiv er hentet fra Tove Janssons tegneserie  «Mummitrollets vintereventyr», som ble utgitt for første gang i 1955.

Herr Brisk er i Mummidalen, og hans ihugene entusiasme og vinnermentalitet byr på visse tumulter.

Mummitrollene arrangerer vinterleker i Mummidalen, men ikke alt går etter planen.

Mymlen, som er hodestups forelsket i Herr Brisk, prøver å imponere ham ved å vinne skikonkurransen. Men å tape mot Mymlen i skisporet, tar Herr Brisk hardt. De andre blir dermed enige om å la ham vinne snøballkrig mot Hvalrossen Edward for å få ham i godt humør igjen.

Stinky klarer ikke å holde seg, og avslører for Herr Brisk at seieren hans var fikset. Da krever Herr Brisk revansj! I nettopp vintersporten aking.

Basert på tegneserien "Mummitrollets vintereventyr" fra 1955

Et fartsfylt vintereventyr – Aking

Motivet på årets vinterkolleksjon viser vennene i Mummidalen på vei ned akebakken. Hver på sin egen måte – og stil. På forsiden av koppen ser du Mummitrollet akende på et par ski, mens Mummipappa sklir ned på magen.

På den andre siden ser du Herr Brisk og Hvalrossen Edward i intens konkurranse nedover bakken. Dette er første gang Hvalrossen Edward vises på et servise.

En annen sjelden karakter er også å finne i skibakken. Sofus, en liten mørkpelset figur som ligner litt på Sniff, følger med på konkurransen fra sidelinjen.

Se hele kolleksjonen her:

Vintersesong 22/23

Mummikolleksjon "Vinterens Under"

Mummitrollene ligger vanligvis i dvale om vinteren. Og nettopp derfor er vinteren spennende og litt fremmed for Mummitrollene. Når de blir utfordret i vintersport av herr Brisk tar de allikevel utfordringen på strak arm. Men om det går så bra er en helt annen sak.

Basert på tegneserien "Mummitrollets vintereventyr" fra 1955

Vintersport og blandede følelser

Den eksentriske, idrettsentusiasten Herr Brisk har kommet på besøk til Mummidalen. Du kjenner kanskje karakteren? Han (eller hun) som elsker å konkurrere, og lykkes i det meste – både irriterende og beundringsverdig på samme tid. Vel, Herr Brisk vekker både harme og beundring hos Mummitrollene. Mummimamma er mest bekymret over hans fanatiske innstilling til idrett, mens Mymlen og Snorkfrøken blir forelsket i den kraftige atleten.

Den ene siden viser illustrasjon av Mummitrollet, Mummipappa, Mummimamma og Snorkfrøkens vaklende forsøk på skøyter. Den andre siden ser du Mymlen som lar seg begeistre av herr Brisks overbevisende tale om de positive helseeffektene av isbading.

Det er fortsatt mulig å sikre seg vinterkolleksjonen 2022/2023

Eksklusiv utgivelse med Røde Kors

Mummikolleksjon "Mooments of Kindness"

Motivene er inspirert av de originale illustrasjonene tegnet av Tove Jansson i 1963- den gang til en timeplan for barn på oppdrag fra finske Røde Kors.

10 NOK til Røde Kors

Små gjerninger har stor betydning

Motivene gjenspeiler Janssons særegne stil og viser blomstrende røde planter, Lille My som holder en kost, Mummitrollet som klatrer i en stige og Snusmumrikken som sitter rundt et bål med venner.

Kolleksjonen kalles Mooments of Kindness, hvor budskapet er at vi alle kan bidra til å gjøre en forskjell for andre gjennom gode gjerninger i hverdagen. For hvert solgte produkt vil det doneres 10 kroner til Røde Kors og deres lokale arbeid.

Støtt Røde Kors

Kjøp kolleksjonen

Alfabetkolleksjon

Alfabetkrus

Moomin by Arabias alfabetkolleksjon utvides nå med bokstavene F, A, I, Y, R, D, N og S i tillegg til de eksisterende bokstavene L,O,V,E, H og M. Med bokstavene kan du nå stave LOVE, HOME, FAMILY og FRIENDS – alle sentrale temaer i fortellingene om Mummitrollene.

Kolleksjonen er et Mummi-initiativ for å spre lese- og skriveglede blant barn, unge og voksne.

Uansett hva du vil skrive, er alfabetkrusene en omtenksom gave og en morsom måte å dekke bordet på. Og etter hvert som kolleksjonen vokser, er det mulig å lage nye meningsfulle ord og initialer som passer enhver.

De nyeste bokstavene

Klassikerne

Da forfatter og kunstner Tove Jansson skapte Mummitrollene var hun inspirert av livet rundt henne, venner og familiemedlemmer. Blant karakterenes personlighetstrekk finner vi alle noe vi kan kjenne oss igjen i- Kjærlig og omsorgsfull, eventyrlysten eller kanskje litt rampete.

Nye klassikere

Mooments of Magic - De små øyeblikkene i hverdagen

Mummipappa

Mummipappa forteller ofte historier om eventyrlige reiser i sin ungdom og kan iblant lengte etter nye eventyr. Men han er også en hengiven familiefar som alltid gjør sitt beste for å ta vare på hus og hjem.  

Det nye motivet viser Mummipappa som forbereder huset for vinteren, slik at familien kan holde seg varm under dvalen. Han passer på at kulden forblir ute, og at varmen holder seg inne. Han dekker til vinduer og legger godt med ved i ovnen.

Illustrasjonene er basert på Tove Janssons tegneserie Mummi-vinter fra 1959.

Hemulen – tilbake i den klassiske kolleksjonen

På forsiden av kruset har Mummitrollene reist til Hattifnattenes øy. Hemulen drar inn i skogen, med samleboks og forstørrelsesglass, for å finne ukjente planter. I iver og entusiasme blir han omringet av Hattifnattene, uten å legge merke til det. Han blir reddet av Snusmumriken. 

På baksiden av kruset og skålen holder Hemulen en gren. Han skal fyre opp et bål for å tørke de våte klærne sine. Han ble nemlig våt da han voktet Mummitrollets fangst, en diger Mamelukk – den største fisken i havet. 

Illustrasjonene er basert på Tove Janssons bok Trollmannens hatt fra 1948.

Finn den som passer best

La deg inspirere av Mummi-karakterene og deres personlighet

Hattifnattene

Hattifnattene lever i grupper og vandrer mot horisonten. Når de stopper, står de tett sammen og skjelver. I tordenvær blir de elektrisk ladet.

Kjøp her

Hufsa

Hufsa representerer ensomhet og mennesker som har vanskelig for å uttrykke kjærlighet på riktig måte. Kan virke kald og skremmende, men vil deg egentlig bare godt!

Kjøp her

Kjærlighet

Snorkfrøken sjarmerer Mummitrollet gang på gang, selv om begge iblant er forelsket i andre. Snorkfrøken vil bli reddet og Mummitrollet hjelper gjerne til. Eventyrene deres ender alltid lykkelig.

Kjøp her

Lille My

Lille My er den minste og mest energiske av Mymlens mammas mange barn. Hun bestemmer alltid selv hva hun vil og ikke vil gjøre. Hun er veldig direkte.

Kjøp her

Misa

Misa er Mummimammas hushjelp som engster seg mye, særlig når hun gjør rent. Misa eier en hund, Ynk, som hun deler hemmeligheter med.

Kjøp her

Mummihuset

Mummipappa er veldig stolt av Mummihuset, som han har bygd selv. Gjester er alltid velkomne og dørene står alltid åpne, også om natten.

Kjøp her

Mummimamma

Mummimamma er en rolig og snill mamma som bryr seg om andre. Hun avslører aldri hemmeligheter. Hun sørger for at det alltid er en god og trygg stemning i Mummihuset.

Kjøp her

Mummipappa

Mummipappa er gutteaktig og eventyrlysten, og forteller ofte historier om sine eventyrlige reiser. Iblant lengter han etter nye eventyr, men han er også en hengiven familiefar som alltid gjør sitt beste for å ta vare på hus og hjem. Han er stolt over å være familiens leder. Han elsker å filosofere og vil være med når det hender noe overraskende.

Kjøp her

Mummitrollet

Mummitrollet er glad og nysgjerrig. Han liker å utforske nye ting og hjelper alltid andre. Verden er full av spennende plasser å utforske, men han liker spesielt å samle på steiner og sneglehus og han elsker havet.

Kjøp her

Mymlen

Mymlen drømmer om å finne kjærligheten. Hun blir lett forelsket og er spesielt glad i Politimesteren. Hun er snill og hjelpsom. Mymlen er Lille Mys storesøster, men hun er mer rolig.

Kjøp her

Mymlens mamma

Mymlens mamma har 17 energiske barn, deriblant Mymlen, Lille My og Snusmumrikken. Hun er litt egoistisk, men alltid i godt humør og er en godhjertet og varm mamma.

Kjøp her

Hemulen

Det finnes faktisk mange ulike Hemuler i Mummidalen, men denne Hemulen er den mest kjente – botanikeren. De lange figurene med lange neser har til felles at de liker system og orden – på grensen til det fanatiske.

Kjøp her

Ninni

Ninni har blitt usynlig fordi hun har blitt behandlet dårlig. Det eneste som synes av henne er en liten bjelle som henger rundt halsen. Ved hjelp av Mummifamilien får Ninni selvtilliten tilbake og kommer til syne igjen.

Kjøp her

Sniff

Sniff er Mummitrollets venn og er med på alt som Mummitrollet gjør, såfremt det ikke er farlig. Han er snill og litt engstelig og elsker alt som skinner og er verdifullt.

Kjøp her

Snorkfrøken

Snorkfrøken nyter å være midtpunkt. Hun sjarmerer og elsker å bli sjarmert. Hun er ikke bare feminin og forfengelig, men også kvikk og snarrådig. Snorkfrøken viser sine følelser ved å skifte farge.

Kjøp her

Snusmumrikken

Snusmumrikken er en vennlig eventyrer som spiller på munnspillet sitt og elsker å fiske. Mummitrollet er hans beste venn og Lille My er hans halvsøster.

Kjøp her

Stamfaren

Stamfaren er liten, hårete og mystisk. Han viser seg bare om natten og snakker ikke. Han bor bak kakkelovnen i Mummihusets stue. Han ominnreder huset ved å snu malerier opp ned.

Kjøp her

Stinky

Stinky har alltid en spøk og skurkestrek på gang – han elsker å erte andre og stjele ting. Han tenker bare på seg selv. Andre interesser er avlytting, hærverk og å lure politiet. Men han blir alltid fanget.

Kjøp her

Tootikki

Tootikki er en kjær venn av Mummitrollet. Hun er både klok og pedagogisk. Tootikki går ikke i hi, men tilbringer vintrene i Mummifamiliens badehus. Om våren vekker hun alle ved å spille på en lirekasse.

Kjøp her

Trollmannen

Trollmannen samler på juveler. Han rir på sin svarte panter over himmelen på jakt etter juveler. Det finnes en rubin som han ennå ikke har funnet – den største og vakreste av dem alle – Kongerubinen.

Kjøp her

Tufsla og Vifsla

Tufsla og Vifsla er identiske tvillingsøstre, som ingen kan skille fra hverandre. De snakker sitt eget språk og gjemmer seg under matter eller i skuffer.

Kjøp her

Filifjonka

Filifjonka er prinsippfast og vil at regler og tradisjoner skal følges til punkt og prikke. Hun er besatt av å rengjøre huset sitt og er i sitt ess når hun organiserer en vårrengjøring. Filifjonka har tre barn.

Kjøp her

Historien bak

Skaperen Tove Jansson og Illustratøren Tove Slotte

Gjennom flere tiår har Tove Janssons Mummitroll trollbundet mennesker over hele verden. Tove Jansson var en talentfull romanforfatter og kunstner, og aller mest kjent for å ha skapt Mummitrollene. Tove Janssons visdom reflekteres i Mummi-fortellingene, og hun hadde en egen evne til å lage vakre illustrasjoner med bare noen få strøk.

På 1950-tallet startet samarbeidet mellom Tove Jansson og Arabia, en finsk keramikkprodusent. Sammen med sin mor, Signe ”Ham” Hammarsten-Jansson, designet Tove Jansson de første Mummi servisedelene på Kaj Francks Teema-former. Disse formene blir brukt den dag i dag.

Siden 1989 har illustratør Tove Slotte tegnet Mummimotivene på Arabias keramikkprodukter. Med utgangspunkt i Tove Janssons historier og originale svart/hvit illustrasjoner, tilpasser hun motivene og fargene til keramikkens form og karakterenes personlighet og temperament.