Kun i Norge

Mummikoppen "På fjellet"

Mummikoppen «På fjellet» og er helt spesielt- av flere grunner.

Gjennom alle år har Tove Janssons Mummi-historier tatt opp viktige sosiale temaer som ensomhet, mangfold og trivsel på en måte som gjør det enkelt å forstå for både voksne og barn.

«På fjellet» viser en illustrasjon av Mummitrollet, Snusmumrikken og Mummimamma og forteller en historie om vennskap, tilhørighet og trivsel. Nettopp derfor doneres 10 kroner av hvert solgte krus til Redd Barna Norge og deres arbeid for barns rettigheter og likeverd, med fokus på vennskap og trivsel.

I likhet med andre sesongkrus som lanseres fra By Arabia kommer «På fjellet» også i et begrenset opplag. Men denne gangen er det kun til salgs i Norge. Med andre ord er dette kanskje det mest eksklusive mummikruset du noen gang kan sikre deg. Men det gjelder å være rask, når det er tomt er det tomt.

Kjøp her

Hentet fra "Den ansvarsfulle familien Mummi" fra 1958 og "Mummitrollets nye liv" fra 1956

"På fjellet" - om vennskap, tilhørighet og trivsel

På den ene siden av koppen sitter Mummitrollet i samtale med sin gode venn Snusmumrikken ved et bål. Mummitrollet føler at alle rundt ham har blitt rare. De er så travle og opptatt med sitt. Bortsett fra Snusmumrikken – han er som før. Snusmumrikken trøster og forsøker å muntre opp Mummitrollet med trekkspillet sitt.

På den andre siden av koppen ser du Mummimamma som bader og koser seg. Hun har har bestemt seg for å tilbringe en dag alene i fred og ro. Helt uten bekymringer og uten å måtte ta vare på noen. Etter en stund begynner familien å savne Mummimamma, og går for å lete etter henne. Først nekter Mummimamma å komme hjem, fordi hun «ønsker å leve fritt», men vender til slutt tilbake til familien allikevel.

 

 

 

 

Vintersesong 2021

Mummikoppen "Snø i måneskinn" - I salg fra 01.10.21

Mummitrollet blir vekket av måneskinnet som skinner gjennom vinduet og rett i ansiktet hans. Siden mummitrollene vanligvis sover seg gjennom hele vinteren har Mummitrollet aldri opplevd denne fantastiske årstiden tidligere. Mummitrollet klarer ikke å sovne igjen, og bestemmer seg istedenfor å oppleve nye og ukjente ting. Han holder seg våken hele vinteren og tilbringer vinteren med vennene sine.

Hentet fra "Trollvinter" fra 1957

Snø i måneskinn

Illustrasjonen på den ene siden viser den første illustrasjonen fra boken «Trollvinter», en natt med måneskinn.

På den andre siden ser du Mummitrollet sammen med vennene Lille My og Tootikki, som han tilbringer vinteren sammen med. Mummitrollet har fortsatt ikke fått vinterpelsen og trenger badekåpen for å holde seg varm. De tre vennene står ved kysten og ser på Snøhesten som har våknet og løper avgårde i full galopp.

Klassikerne

Da forfatter og kunstner Tove Jansson skapte Mummitrollene var hun inspirert av livet rundt henne, venner og familiemedlemmer. Blant karakterenes personlighetstrekk finner vi alle noe vi kan kjenne oss igjen i- Kjærlig og omsorgsfull, eventyrlysten eller kanskje litt rampete.

Finn den som passer best

La deg inspirere av Mummi-karakterene og deres personlighet

Hattifnattene

Hattifnattene lever i grupper og vandrer mot horisonten. Når de stopper, står de tett sammen og skjelver. I tordenvær blir de elektrisk ladet.

Kjøp her

Hufsa

Hufsa representerer ensomhet og mennesker som har vanskelig for å uttrykke kjærlighet på riktig måte. Kan virke kald og skremmende, men vil deg egentlig bare godt!

Kjøp her

Kjærlighet

Snorkfrøken sjarmerer Mummitrollet gang på gang, selv om begge iblant er forelsket i andre. Snorkfrøken vil bli reddet og Mummitrollet hjelper gjerne til. Eventyrene deres ender alltid lykkelig.

Kjøp her

Lille My

Lille My er den minste og mest energiske av Mymlens mammas mange barn. Hun bestemmer alltid selv hva hun vil og ikke vil gjøre. Hun er veldig direkte.

Kjøp her

Misa

Misa er Mummimammas hushjelp som engster seg mye, særlig når hun gjør rent. Misa eier en hund, Ynk, som hun deler hemmeligheter med.

Kjøp her

Mummihuset

Mummipappa er veldig stolt av Mummihuset, som han har bygd selv. Gjester er alltid velkomne og dørene står alltid åpne, også om natten.

Kjøp her

Mummimamma

Mummimamma er en rolig og snill mamma som bryr seg om andre. Hun avslører aldri hemmeligheter. Hun sørger for at det alltid er en god og trygg stemning i Mummihuset.

Kjøp her

Mummipappa

Mummipappa er gutteaktig og eventyrlysten, men fortsatt stolt over å være familiens leder. Han elsker å filosofere og vil være med når det hender noe overraskende. Å skrive er veldig viktig for Mummipappa.

Kjøp her

Mummitrollet

Mummitrollet er glad og nysgjerrig. Han liker å utforske nye ting og hjelper alltid andre. Verden er full av spennende plasser å utforske, men han liker spesielt å samle på steiner og sneglehus og han elsker havet.

Kjøp her

Mymlen

Mymlen drømmer om å finne kjærligheten. Hun blir lett forelsket og er spesielt glad i Politimesteren. Hun er snill og hjelpsom. Mymlen er Lille Mys storesøster, men hun er mer rolig.

Kjøp her

Mymlens mamma

Mymlens mamma har 17 energiske barn, deriblant Mymlen, Lille My og Snusmumrikken. Hun er litt egoistisk, men alltid i godt humør og er en godhjertet og varm mamma.

Kjøp her

Ninni

Ninni har blitt usynlig fordi hun har blitt behandlet dårlig. Det eneste som synes av henne er en liten bjelle som henger rundt halsen. Ved hjelp av Mummifamilien får Ninni selvtilliten tilbake og kommer til syne igjen.

Kjøp her

Sniff

Sniff er Mummitrollets venn og er med på alt som Mummitrollet gjør, såfremt det ikke er farlig. Han er snill og litt engstelig og elsker alt som skinner og er verdifullt.

Kjøp her

Snorkfrøken

Snorkfrøken nyter å være midtpunkt. Hun sjarmerer og elsker å bli sjarmert. Hun er ikke bare feminin og forfengelig, men også kvikk og snarrådig. Snorkfrøken viser sine følelser ved å skifte farge.

Kjøp her

Snusmumrikken

Snusmumrikken er en vennlig eventyrer som spiller på munnspillet sitt og elsker å fiske. Mummitrollet er hans beste venn og Lille My er hans halvsøster.

Kjøp her

Stamfaren

Stamfaren er liten, hårete og mystisk. Han viser seg bare om natten og snakker ikke. Han bor bak kakkelovnen i Mummihusets stue. Han ominnreder huset ved å snu malerier opp ned.

Kjøp her

Stinky

Stinky har alltid en spøk og skurkestrek på gang – han elsker å erte andre og stjele ting. Han tenker bare på seg selv. Andre interesser er avlytting, hærverk og å lure politiet. Men han blir alltid fanget.

Kjøp her

Tootikki

Tootikki er en kjær venn av Mummitrollet. Hun er både klok og pedagogisk. Tootikki går ikke i hi, men tilbringer vintrene i Mummifamiliens badehus. Om våren vekker hun alle ved å spille på en lirekasse.

Kjøp her

Trollmannen

Trollmannen samler på juveler. Han rir på sin svarte panter over himmelen på jakt etter juveler. Det finnes en rubin som han ennå ikke har funnet – den største og vakreste av dem alle – Kongerubinen.

Kjøp her

Tufsla og Vifsla

Tufsla og Vifsla er identiske tvillingsøstre, som ingen kan skille fra hverandre. De snakker sitt eget språk og gjemmer seg under matter eller i skuffer.

Kjøp her

Filifjonka

Filifjonka er prinsippfast og vil at regler og tradisjoner skal følges til punkt og prikke. Hun er besatt av å rengjøre huset sitt og er i sitt ess når hun organiserer en vårrengjøring. Filifjonka har tre barn.

Kjøp her

Historien bak

Skaperen Tove Jansson og Illustratøren Tove Slotte

Gjennom flere tiår har Tove Janssons Mummitroll trollbundet mennesker over hele verden. Tove Jansson var en talentfull romanforfatter og kunstner, og aller mest kjent for å ha skapt Mummitrollene. Tove Janssons visdom reflekteres i Mummi-fortellingene, og hun hadde en egen evne til å lage vakre illustrasjoner med bare noen få strøk.

På 1950-tallet startet samarbeidet mellom Tove Jansson og Arabia, en finsk keramikkprodusent. Sammen med sin mor, Signe ”Ham” Hammarsten-Jansson, designet Tove Jansson de første Mummi servisedelene på Kaj Francks Teema-former. Disse formene blir brukt den dag i dag.

Siden 1989 har illustratør Tove Slotte tegnet Mummimotivene på Arabias keramikkprodukter. Med utgangspunkt i Tove Janssons historier og originale svart/hvit illustrasjoner, tilpasser hun motivene og fargene til keramikkens form og karakterenes personlighet og temperament.