<p style="margin:0;padding:0;border:0;position:absolute;"> <img src="https://track.adform.net/Serving/TrackPoint/?pm=795003&amp;ADFPageName=WebsiteName|SectionName|SubSection|PageName&amp;ADFdivider=|" width="1" height="1" alt="">
For å gi deg den beste handleopplevelsen bruker vi cookies i vår nettbutikk.
Les mer

Vask bilen, huset og terrassen med høytrykkspyler

Høytrykkspyleren er den ubestridte kongen av utendørsvask. Den tar store overflater på kort tid, er et presist vaskeredskap og enkel å manøvrere. Når det er sagt krever allikevel ulike overflater ulik tilnærming. Vi har derfor fått Kärchers egen høytrykkekspert Lars Nyhaugen til å guide Sondre Husby Rostad gjennom de tre største og viktigste vaskejobbene: bilen, terrassen og husveggen.

Vask bilen, huset og terrassen med høytrykkspyler
Foto: Juan Antonio Jaime

Den tyske oppfinneren Alfred Kärcher var den første til å utvikle det som ble den første moderne høytrykkspyleren på 1950-tallet. Siden har Kärcher, med sine lett gjenkjennelige gule og sorte fager, levert rengjøringprodukter som oser av velkjent, tysk kvalitet.

– I motsetning av hva mange tror, er høytrykkspyleren mer miljøvennlig enn en hageslange. Det høye trykket flytter mer møkk slik at du bruker mindre vann. Du kan tenke på høytrykkspyleren som en utendørs sparedusj, sier Nyhaugen.

 

Velg riktig verktøy til riktig jobb

Vi starter med det viktigste: å velge riktig høytrykkspyler. For å få bilen skikkelig ren og samtidig kose deg mens jobber er hemmeligheten, og det aller viktigste redskapet, en høytrykkspyler av høy kvalitet. Lars Nyhaugen kan anbefale Kärcher høytrykkspyler K5 Full Control Flex eller Kärcher høytrykkspyler K5 Premium Full Control Plus Flex. Begge disse modellene gir deg det du trenger av vanntilførsel for å vaske bilen.

Du får alt i ett med Kärcher høytrykkspyler K5. Foto: Juan Antonio Jaime

Du får alt i ett med Kärcher høytrykkspyler K5. Foto: Juan Antonio Jaime

 

K5 Full Control Flex leveres med en lanse hvor vanntrykket enkelt kan justeres og tilpasses til ulike overflater på pistolen. Samtidig kan du bytte fra høytrykkinnstilling til innstilling for påføring av rengjøringsmidler uten å bytte lanse.

K5 Premium Full Control Plus Flex har en multijet-lanse som enkelt veksler mellom de ulike funksjonene: såpe, rotojet/turbodyse og flat viftestråle. Rotojet skal kun brukes på overflater som stein, asfalt, belegningsstein og mur. Den er meget effektiv når du eksempelvis skal fjerne mose. Du skal ikke bruke rotojet på bilen. Billakken er ikke hard nok og du kan risikere at den spyles av. På ømfintlige flater som bil og treverk skal du benytte flatstrålen. Trykket på begge strålene justeres enkelt på pistolen i likhet med K5 Full Control Flex.

– K5 er en lett og kompakt maskin som er enkel å oppbevare og frakte. K5 Premium Full Control Plus Flex med tre dyser i en og samme lanse kan til og med gjøre vaskejobben enklere og morsommere. Det går enda litt raskere når du slipper å skifte dyse mellom de ulike jobbene.

Slik unngår du sandpapireffekt på bilen

Sondre har testet ut Kärcher høytrykkspyler K5 Premium Full Control Plus Flex i tillegg til en rekke ekstrautstyr for de ulike jobbene. Førsteinntrykket av Kärcher høytrykkspyler K5 imponerer.
– Det føles som et kvalitetsprodukt, sier den bilinteresserte trønderen. Både trykk og dyser styres enkelt med pistolen – det er utrolig deilig å ikke måtte suse frem og tilbake til maskinen for å gjøre små endringer.

– Generelt bør du velge deg et skyggefullt sted når du skal vaske bilen. Sollys og oppvarmet panel tørker ut såpen og lage skjolder. Vi anbefaler også at du ikke blir utålmodig og går i gang med å vaske hele bilen på én gang, men tar for deg del for del, sier høytrykk-ekspert Nyhaugen.

Aller først bør du skylle av den verste møkka, støv, salt og gjørme med rent vann. Ta en runde på hele bilen, felger og hjulbuer. Anbefalt avstand til bilen er ca 20 cm.

Noen typer felgrens skifter farge når det skjer en kjemisk reaksjon. Da er det klart for skrubbing. Foto: Juan Antonio Jaime

Noen typer felgrens skifter farge når det skjer en kjemisk reaksjon. Da er det klart for skrubbing. Foto: Juan Antonio Jaime

Mange starter med felgene. Bruk felgrens og felgbørste for enklest jobb og best resultat. Spray på felgrens, la den virke til den skifter farge og gå på med Kärcher felgbørste. Skyll av ved å bruke børsten og vann.

Vask og rengjøring med felgrens. Foto: Juan Antonio Jaime

Vask og rengjøring med felgrens. Foto: Juan Antonio Jaime

Når felgene er rengjort kan du begynne på selve bilen. Start med ett panel og bruk skumdyse til å legge på såpen. Dersom du har en høytrykkspyler uten multijet-lanse kan du feste på en skumlegger for samme effekt.

– Jeg legger på såpe fra bunnen og jobber meg oppover for å unngå at såpen lager rennestriper. Så lar jeg såpen virke i noen minutter. Nå er det veldig viktig å ikke la seg friste til å bruke svamp eller børste. Da vil nemlig møkka gnis mot lakken og virke som sandpapir. I første runde skal såpelaget bare få virke før det skylles av. Har du tid kan du gjerne ta enda en såperunde nummer to før du går på med manuell vask.

 

Å dynke bilen i skum er den morsomste delen av vaskejobben. Sondre starter med fronten og skumlegger nedenfra og opp. Foto: Juan Antonio Jaime

Å dynke bilen i skum er den morsomste delen av vaskejobben. Sondre starter med fronten og skumlegger nedenfra og opp. Foto: Juan Antonio Jaime

Vi anbefaler å bruke en skånsom børste for best resultat.
Avslutningsvis skyller du først av en gang fra bunnen og opp mot toppen, og så fra toppen og ned. Ta en ekstra skyllerunde i hjulbuene og karosseriet. Bruk en håndkle som ikke loer til å tørke av.

Da er bilen klar for våren! Foto: Juan Antonio Jaime

Da er bilen klar for våren! Foto: Juan Antonio Jaime

Terrassevask med jevnt resultat

For å sikre et jevnt vaskeresultat på terrassen anbefales det å bruke en terrassevasker. Det er vanskelig å holde samme avstand til treverket når du skal jobbe på flere kvadratmeter dersom du kun bruker høytrykkspylerens spyler-dyse. Et ujevnt trykk mot treverket vil resultere i skjolder.

Nyhaugen anbefaler å starte terrassevasken i et mindre synlig område slik at du kan justere trykket på terrassevaskeren til materialene.
Det er vanskelig å gi en fasit på riktig trykk, da dette vil variere med terrassens standard. Om terrassen er oljet, beiset, ny eller gammel, godt eller dårlig vedlikeholdt vil avgjøre hvilket trykk som er riktig for din terrasse.
– Det viktigste å huske på er at for hardt trykk kan flise opp terrassen. Start derfor med et lavere trykk og juster. I likhet med bilen skal heller ikke terrassen være i direkte sollys når du vasker – såpen tørker da inn i treverket.

 

Bruk av terrassevasker sikrer et godt resultat. Foto: Juan Antonio Jaime

Bruk av terrassevasker sikrer et godt resultat. Foto: Juan Antonio Jaime

Start vaskingen av terrassen med å påføre rengjøringsmiddel/såpe med skumdyse. La middelet virke, og skrubb løs før du skyller av.
– Skumdysa gir meg det lille ekstra. Terrassevasken blir både en visuell og morsom opplevelse. Da gjenstår det bare å gå grundig til verks med børste eller svamp, sier Sondre mens han inspiserer terrassebordene.

Terrassevaskerne fra Kärchers passer alle modeller av Kärcher høytrykkspyler og gir ingen motstand når man fører den over bordene. En egen dyse ytterst i tuppen gjør det ekstra enkelt å komme til i alle kriker og kroker.
– Det er som å bruke støvsuger. Bare med vann, smiler Sondre.

Sjekk malingen på husveggen

– Mange malingsleverandører fraråder bruk av høytrykkspyler. Dette stemmer delvis. Kjører man spyleren på full guffe i nær avstand til bordene vil de fylles med vann. Min anbefaling er å vurdere malingstypen og følge produsentens anbefalinger, sier Nyhaugen.

Også når du skal vaske husveggen ikke en solskinnsdag å foretrekke. Vent med vasken til et tidspunkt huset ligger i skygge, eller aller helst til en overskyet dag.
Prosessen for vask av husvegg er lik som for terrasse. Påfør rengjøringsmiddel/såpe, la det virke og gå over med børste på lavt trykk. Skyll av såperester til slutt og nyt din nye, rene husvegg.

 

Unngå direkte sollys når du skal vaske. Start i skyggen eller vent på en overskyet dag. Foto: Juan Antonio Jaime

Unngå direkte sollys når du skal vaske. Start i skyggen eller vent på en overskyet dag. Foto: Juan Antonio Jaime

Utfordringen med å komme godt nok opp i høyden har Kärcher løst ved å utvikle en unik teleskoplanse. Teleskoplansen kan bli opptil hele fire meter og gi en rekkevidde på fem. Det er bare å koble den på en Kärcher høytrykkspyler og sette i gang!
-Jeg er glad jeg slipper å stå på stige. Det er god HMS, sier Sondre.

Bør taket vaskes har Nyhaugen noen anbefalinger.
– Ved fjerning av mose bør det spyles ovenfra og ned. Vann og mose sniker seg lett innunder steiner, og det bør man unngå. Med aluminium og liknende er ikke faren like stor, forteller han.

Da er det klappet og klart for årets vask!

Les også: Dette må du vite om høytrykkspylere

Produktguide