Historien bak

De første knivene ble den gang laget på bestilling fra Yoshikin, som utviklet et eget Cromava 18 stål for Global knivene. Den første kolleksjonen fra Komin Yamada inneholdt 12 kniver, og de fant raskt veien til europeiske kokker og kjøkkenentusiaster. Den unike japanske slipingen i rett vinkel, gjør knivene sylskarpe.

Unik skarphet

Materialet

Noe av det unike med Global er at det er en slank kniv med en stålkvalitet som gjør det mulig å slipe i en spiss vinkel, noe som gir en unik skarphet.

Cromova 18 stål

Materialet til Global er utviklet spesielt av produsenten Yoshikin og heter Cromova 18 stål. Cromova står for sammensetningen av innholdsstoffene i stålet: Crom, Molybden og Vanadium. 18 står for prosentdelen av krom i Yoshikins stål.

Hardt og holdbart

Knivstål inneholder alltid kull og krom. Andelen av kull er avgjørende for hardheten i stålet, og krom tilsettes for å gjøre stålet holdbart og hindre rustangrep. Cromova 18 stål er motstandsdyktig mot både rust, flekker og korrosjon.

Om produksjonen

  • Global-knivene blir kaldherdet. Det vil si at stålet blir varmet opp til 1070 grader for deretter å bli kjølt ned til -80 grader. Herdningsprosessen gjør stålet eksepsjonelt sterkt, som igjen betyr at kniveggen kan slipes skarp som et barberblad.
  • Hardheten i knivstål måles i Rockwell, også kalt HRC-skalaen. Billige kniver er herdet til ca. 55 HRC, og det er relativt mykt stål. Dyrere kniver er herdet 56-58 HRC, som betegner hardt stål.
  • Global-kniver er herdet til 56-58 HRC, En hard kniv er mer krevende å slipe, men til gjengjeld holder den lenger, spesielt hvis den vedlikeholdes ordentlig.
  • De japanske knivmakerne omsetter japansk stål til kniver med en eksepsjonell hardhet og kvalitet, med en perfekt balanse av styrke og effektivitet, grunnleggende i tradisjon og innovasjon.

Japansk skarphet for livet

  • Funkinsei– den naturlige balansen i assymetri
  • Global-knivene er kjent for sitt unike design. De er slipt i en skarp, spiss vinkel i motsetning til mange europeiske kniver som er vinkelslipt. Det spisse utgangspunktet hos Global-knivene muliggjør en spesiell sliping, hvor kniveggen blir speilpolert til ekstrem skarphet.
  • I begynnelsen ble hver enkelt Global-kniv slipt for hånd. Det var den eneste måten å oppnå optimal skarphet på.
  • På Yoshikins fabrikk finnes det sju slipere, hvor to av dem er mestre. Det tar fem til ti år å bli utdannet mester. Kun mestrene kan godkjenne slipingen. Slik har det vært i tusen år i japansk kniv- og sverdproduksjon.
  • I dag har høyteknologiske slipe-roboter overtatt en del av slipeprosessen, men den er kontinuerlig overvåket av mestrene.

Hvordan velge riktig kniv?

Kniven kan omtales som en forlengelse av armen. Og akkurat hvilken kniv du har behov for er ingen eksakt vitenskap. Globals knivsortiment er bredt, med over 30 forskjellige kniver i kolleksjonen, og ikke engang den største kjøkkenentusiasten har behov for alle sammen. Her får du en rask innføring i de «viktigste» knivene du bør investere i på kjøkkenet.

De essensielle

Er de knivene du trenger for å løse de aller fleste kutte- og hakkeoppgaver med. Under får du hjelp til å velge den rette.

Spesialkniver

Etter hvert kjøkkenet ditt blir mer ambisiøst, vil du få større glede av å ha mer spesialiserte kniver.

4 "must have" kniver

Her får du en oversikt over knivene du bør ha på kjøkkenet ↓

Den mest allsidige kniven

#1 Kokkekniven - Gyuto

Hvis du, av en eller annen grunn, kun skal ha én kniv på kjøkkenet, må det være en kokkekniv. Det er den mest allsidige kniven som finnes. Den egner seg til flere forskjellige skjæreteknikker på tvers av nesten alle matgrupper.

Kjøp Global kokkekniv

Universalkniven er for de oppgavene som kokkekniven er for stor til, og urtekniven for liten til.
Mange bruksmuligheter

#2 Universalkniven - Naifu

Universalkniven er en midt-i-mellom-kniv. Det høres kanskje ikke så prestisjefylt ut, men det den mangler i status tar den godt igjen når det gjelder bruksmuligheter. Universalkniven er for de oppgavene som kokkekniven er for stor til, og urtekniven for liten til. Om du ønsker å involvere barna på kjøkkenet og de er klare til å håndtere en skarp kniv, er universalkniven perfekt.

Kjøp Global universalkniv

Fast inventar i alle norske kjøkken

#3 Brødkniven - Pan-kiri

Med sitt karakteristiske, taggete blad jobber en god brødkniv seg raskt gjennom de mest robuste matvarene. Den får tak i den tykke skorpen på et brød bedre enn noen annen kniv. Og siden vi er en nasjon med brødspisere, er brødkniven fast inventar i alle norske kjøkken.

Kjøp Global brødkniv

Finskjæring og filetering

#4 Fileteringskniven - Spesialisten

Fileteringskniven har et langt, smalt og fleksibelt blad som gjør den ypperlig til finskjæring og filetering av både kjøtt og fisk, men også fantastisk til å skjære pølser og skinker i ultratynne skiver. Bladet er tynnere enn på vanlige kniver, slik at det er lettere å komme til og bevege seg rundt skinn og bein. Grepet er også utstyrt med en «»stopp» funksjon så hånden ikke glir vekk når du jobber med kniven.

Kjøp Global fileteringskniv

Riktig vedlikehold

Globalknivene består av to utstansede greps halvdeler og et blad. Alle delene sveises og håndtaket fylles med sand for å sikre riktig balanse i kniven. Dermed unngår man skjøter hvor det kan sette seg fast smuss og matrester. Knivene er med andre ord lette å holde fullstendig rene og bakteriefri.

Hjulene er ferdig stilt i 15 graders vinkel, slik at du får den korrekte vinkelen når du sliper kniven.
Shinkansen

Sliping med vannsliper

Syns du slipestål blir litt for avansert? Da er den keramiske vannsliperen et godt alternativ for deg. Hjulene er ferdig stilt i 15 graders vinkel, slik at du får den korrekte vinkelen når du sliper kniven. Hjulene er laget i to ulike materialer, et grovt som skal brukes først, og et finere som skal finslipe kniven din til slutt. Det eneste du trenger å gjøre er å fylle vann, så er 7-8 drag på hvert hjul nok til å få en sylskarp knivegg på Global-kniven din.

Kjøp Shinkansen

Slik bruker du Shinkansen

Ta vare på kniven din

Rengjøring og oppbevaring

Tar du vare på kniven din kan den vare i generasjoner! Husk dette når du skal rengjøre kniven ↓

Vask kniven rett etter bruk

Unngå at kniven ligger i vannbad, eller sammen med andre panner og gryter. Matrester som sitter på kniven kan gi syreangrep og resultere i små rustflekker. Rustflekkene kan fjernes med metallpussemiddel, men bør fjernes raskt for å unngå at de setter seg i dybden.

Vask kniver for hånd

Unngå oppvaskmaskin, da mister knivene fort skarpheten og du risikerer rust- og syreangrep.

 

Riktig oppbevaring

Tørk av kniven rett etter rengjøring og oppbevar knivene i knivblokk eller knivmagnet.

Globalkniver hos Jernia