1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Kjøkken
  4. Slik lykkes du med hjemmelaget pasta
Kjøkken

Slik lykkes du med hjemmelaget pasta

Å lage hjemmelaget pasta er enklere enn du tror. Og to ting er sikkert. Ikke bare smaker fersk, hjemmelaget pasta bedre enn tørket, men pasta er også en sikker vinner når middagen skal serveres- uansett aldersgruppe.

Slik lykkes du med hjemmelaget pasta

Du trenger ikke være italiener for å lykkes med hjemmelaget pasta. Her får du oppskrift på pastadeig og fremgangsmåte for pasta tagliatelle, samt et herlig serveringstips med pistasjepesto og sprøstekt parmaskinke.

Pastadeigen lages for hånd- uten annet kjøkkenutstyr enn en kjøkkenvekt og en gaffel. Og det har du sannsynligvis allerede tilgjengelig. Når pastaen skal kjevles til riktig tykkelse og pastaen formes kommer du langt med en kjevle og en kniv, men en manuell pastamaskin gjør jobben lekende lett. Og er du og familien glad i pasta er det vel verdt investeringen!

Gjør hjemmelaget pasta enkelt

Pastadeig til hjemmelaget pasta

Ingredienser:

(4 personer)

  • 250g mel (gjerne Tipo 00 mel til pasta)
  • 2 hele egg og 2 eggeplommer
  • En dæsj med god olivenolje
  • ½ ts salt

Slik gjør du:

1. Hell melet på kjøkkenbenken og lag en grop som på bildet. Pass på så kanten er høy nok til eggene. Renner det over kan det bli veldig sølete å jobbe med.

En dyp grop i melet hindrer eggene å flyte utover. Foto: Kristoffer Gregersen

2. Ha i eggene, saltet og oljen. Visp eggene sammen med en gaffel og deretter visp inn litt og litt mel fra kantene. Vær tålmodig og bruk god tid.

Bruk en gaffel for å røre melet litt og litt inn i eggene. Foto: Kristoffer Gregersen

3. Når mesteparten er blandet inn kan du starte å kna deigen med hendene til du får en glatt og fin konsistens. Ta litt vann på hendene hvis deigen føles tørr, og ha på litt mel hvis den er for klissete. Jo lenger du knar deigen, jo bedre blir den, men beregne i hvert fall 5-10 minutter.

Beregn ca 10 minutter med knaing av pastadeigen for en glatt og smidig konsistens. Foto: Kristoffer Gregersen

4. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile 20-30 min i kjøleskapet. Rydd det som kan ryddes i mellomtiden og finn frem kjevle og pastamaskin.

5. Ha rikelig med mel på benken før du skal kjevle. Del pastadeigen i fire emner og kjevle hvert emne middels tynn. Still inn pastamaskinen på det tykkeste nivået og kjør deigen igjennom to ganger på hvert nivå til ønsket tykkelse.

6. Kjør deigen igjennom til tagliatelle. Ha rikelig med mel på, så ikke pastaen klistrer seg sammen.

En pastamaskin gjør det ekstra enkelt å servere hjemmelaget pasta i forskjellige variasjoner. Foto: Kristoffer Gregersen

7. Kok opp vann med rikelig salt og beregne ca. 3 minutter koketid. Det vil avhenge av tykkelsen på pastaen, så smak underveis.

Serveringstips- Pistasjepesto og sprøstekt parmaskinke

Tips: Start helst med å lage pestoen før pastaen. Den kan gjerne lages dagen i forveien eller noen timer før, så smakene får satt seg. Da vil også pestoen være klar når pastaen er ferdigkokt.

Hjemmelaget pesto med pistasjnøtter og pinjekjerner. Lag gjerne pesto i forkant slik at smakene setter seg. Foto: Kristoffer Gregersen

Ingredienser til pesto:

  • 2 potter basilikum (kun bladene)
  • 50 gram parmesan
  • 25 gram pistasjnøtter
  • 25 gram pinjekjerner
  • ½ kinesisk hvitløk
  • 2 – 2 ½ dl olivenolje

Slik gjør du:

Kjør alle ingrediensene sammen i en foodprosessor eller en stavmikser til ønsket konsistens. Smak til underveis og juster etter ønske. Tilsett mer olje hvis du synes den blir for kompakt.

Vend inn pestoen med tagliatellen og server med sprøstekt parmaskinke, knuste pistasjnøtter og friske urter.

Tips: Utforsk og skap din egen favorittpesto med andre ingredienser som for eksempel kapers, spinat, valnøttkjerner, eller andre gode råvarer som du liker.

Velbekomme!

Oppskrift krediteres Kristoffer Gregersen (@gregersmat) • Instagram-bilder og -videoer