Apokalypse, nå!

Kommentator Bård Bjerkholdt skriver 4. juli om «butikkapokalypsen» – om hvordan bosettingsmønsteret endrer folks handlevaner. Flere bor i byer, dermed trenger vi færre butikker og folk kjøper færre ting og flere tjenester.
Viktig innsikt
Denne innsikten er grunnleggende for å skape en god omstilling i detaljhandelen. Folk ønsker tjenester rundt de produktene de kjøper. De vil ikke stå og skru opp grillen sin selv, men ha den ferdig montert og levert på døra – helst samme dag. Og når de skal olje utemøblene eller lage en plantekasse, trenger de å hvite hvordan de gjør det. De må ha noen å spørre. Dette er det vi har tatt konsekvensen av, ved å investere i de menneskene som jobber hos oss.
Folk med kunnskap
Både behovet for service og imøtekommenhet og den økte digitaliseringen taler for at vi trenger flere folk med kunnskap i butikkjedene – ikke færre. At folk bor i byer, betyr også at mange ikke lenger har en far eller mor med kunnskap om oppussing og matlaging, som ofte er en interesse som kommer med etableringsfasen.
Da trenger vi noen å gå til. Og hva er da er mer opplagt enn å spørre i butikken eller på kundetelefonen som har levert produktet?
Etiske verdikjeder
Den samme trenden gjør at vi innstiller oss på ei framtid der folk kjøper færre ting – men gjerne ting som skal vare. Vi er på vei vekk fra bruk og kast samfunnet. Vi vil ha høyere kvalitet, men helst ikke høyere pris. Rimelige varer som også kommer med et krav fra forbrukerne om å få vite hvordan varen er fremstilt. De stiller krav til at varen er bærekraftig framstilt og de vil vite hvilke arbeidsforhold menneskene på fabrikken jobber under.
Større mening
Det er lett å se at ideen om å få ned forbruket og å satse på bærekraft står i sterk kontrast til detaljhandelens budskap om alt du ikke trenger. Vi velger å se på det som en mulighet til å fylle arbeidsdagen vår med en større mening. Som utdannet kokk, er jeg for eksempel opptatt av å bidra til å redusere et av verdens største miljøproblemer: Matsvinn. Gode produkter for å ta vare på rester og gode råd om å utnytte dem er et bidrag vi som faghandel skal gi. Derfor ønsker jeg butikkapokalypsen velkommen. Jeg tror vi trenger den.