<p style="margin:0;padding:0;border:0;position:absolute;"> <img src="https://track.adform.net/Serving/TrackPoint/?pm=795003&amp;ADFPageName=WebsiteName|SectionName|SubSection|PageName&amp;ADFdivider=|" width="1" height="1" alt="">
For å gi deg den beste handleopplevelsen bruker vi cookies i vår nettbutikk.
Les mer

«Varde»- en veiviser for metallgjenvinning

24.-26. januar ble publikum invitert til Jernbanetorget for å være med å bygge en varde av brukte gryter og stekepanner. Kunstinstallasjonen «Varde» ble i samarbeid med kunstneren Lise Wulff og Miljøhovedstaden satt opp for å være en veiviser for hvordan vi kan ta miljøansvar ved metallgjenvinning.

«Varde»- en veiviser for metallgjenvinning

Altfor mange brukte stekepanner og kjeler havner i restavfallet. Det er ikke vond vilje, men rett og slett fordi vi ikke vet hvordan vi skal kvitte oss med disse produktene. Vi er stort sett ikke klar over hvilken ressurs vi kaster bort, og hva dette betyr for miljøet. «Varde» søker å belyse hvor viktig det er å få samlet inn og resirkulert gammelt jern og metall.

Gjenvinning av stål og aluminium kutter utslipp med ca 90% sammenlignet med nyproduksjon.

Det er like stort behov for gjenvinning av metall som det er av plast. Hele åtte prosent av fossile utslipp av klimagasser kommer fra utvinning og produksjon av stål, jern og aluminium. Dette tilsvarer de årlige totale utslippene fra et land som India.

Behovet for gjenvinning av disse metallene er derfor enormt, og gjenvinning av stål og aluminium kutter utslipp med ca 90% sammenlignet med nyproduksjon.

Krever forskrift for metallgjenvinning

Natur og Ungdom var til stede ved «Varde» på Jernbanetorget for å belyse klimautfordringen og vise støtte til initiativet. De krever nå at regjeringen setter metallgjenvinning på dagsorden. «Vi krever at regjeringen innfører en forskrift for gjenvinning og optimering av jern og metallprodukter på lik linje med den som eksisterer for gjenvinning av elektrisk avfall» sier Jørgen Næss Karlsen, nestleder i Natur og Ungdom.

De fleste gryter, stekepanner og også kjøkkenkniver er laget av metaller som jern, stål og aluminium. Dette er fantastiske råvarer som kan brukes igjen og igjen. Derfor har vi laget vår egen gjenvinningsordning sier Espen Karlsen, administrerende direktør i Jernia, som støtter utspillet til Natur og Ungdom helhjertet.

Les også Espen Karlsens oppfordring til å gå på skattejakt på kjøkkenet.

Innbytteordning- Vi heier på innbytterne

For å bidra til å gjøre det enklere for deg å resirkulere metall, kan du nå ta med deg din gamle stekepanne, gryte eller kjøkkenkniv til nærmeste Jernia-butikk. Butikken vil sørge for at ditt brukte, slitte metall blir resirkulert og gjenvunnet. Trenger du nytt utstyr gir vi deg innbytterabatt på ny stekepanne, gryte eller kjøkkenkniv når du leverer din gamle. Dette er en vinn-vinn situasjon for deg og for klima.