<p style="margin:0;padding:0;border:0;position:absolute;"> <img src="https://track.adform.net/Serving/TrackPoint/?pm=795003&amp;ADFPageName=WebsiteName|SectionName|SubSection|PageName&amp;ADFdivider=|" width="1" height="1" alt="">
For å gi deg den beste handleopplevelsen bruker vi cookies i vår nettbutikk.
Les mer

Derfor bør barna delta på kjøkkenet

– Å inkludere barna i matlagingen er med på å forme hvilket forhold de får til maten de spiser, sier eksperten.

Derfor bør barna delta på kjøkkenet
KNIVER FOR BARNA: Ifølge eksperten er ikke skarpe kniver så farlig som foreldre tror - snarere tvert i mot. Skarpe kniver gjør jobben letter, og gjør det vanskeligere å kutte seg.

– Det er bra å inkludere barna i matlagingen. Det er med på å forme hvilket forhold barna får til maten de spiser, forteller Sebastian Engh, kokk og daglig leder hos Curtisen.

Han holder matlagingskurs for barn, og tror at særlig barn som er kresne kan ha stor nytte av å ta del i middagslagingen.

– Jeg har vært borti barn som ikke engang vet hvordan en blomkål ser ut. Det å delta i matlagingen gir dem en mulighet til å lære om råvarer og ulike smaker, og sjansen øker for at barnet tør å smake på nye ting, sier han.

KNIVER FOR BARN: La barna ta del i matlagingen. Det bidrar til å forme forholdet deres til mat, og kan bidra til at de er mer åpne for å smake på nye ting. Her ser du knivsettet som består av 3 deler - to kniver og en fjøl.

KNIVER FOR BARN: La barna ta del i matlagingen. Det bidrar til å forme forholdet deres til mat, og kan bidra til at de er mer åpne for å smake på nye ting. Her ser du knivsettet som består av 3 deler – to kniver og en fjøl.

La barna ta del i matlagingen

Å inkludere barna mer i matlagingen var det brødrene Øyo hadde i tankene da de designet knivsett spesielt tilpasset for små barnehender.

Øyo knivsett junior består av fem kniver med avrundet tupp og ulike fargekoder som indikerer hva knivene egner seg best til å skjære.

– Det skal jo være gøy og morsomt, men hvis kniven er for stor og tung kan den bli uhåndterlig for en liten barnehånd. Det å stå å jobbe med skarpe gjenstander krever litt forsiktighet. Derfor er det viktig at barna har godt grep rundt hele skaftet. Det er avgjørende for om matlagingen blir en god opplevelse for barnet, sier Engh.

LES OGSÅ: Smarte redskaper når du skal bake til jul

MAT FOR BARNA: Matlaging er gøy, og spesielt når barna for lov til å delta. La de prøve nye smaker og få være med på matlagingen. Her ser du knivsettet på fem deler fra Øyo. En kniv tilpasset hver matgruppe.

MAT FOR BARNA: Matlaging er gøy, og spesielt når barna for lov til å delta. La de prøve nye smaker og få være med på matlagingen. Her ser du knivsettet på fem deler fra Øyo. En kniv tilpasset hver matgruppe.

Tryggere med kniver tilpasset barnehender

Barn liker ofte å hjelpe til, og kan fint gjøre enkle oppgaver som å skrelle poteter eller vaske salatblader. Kokken mener du fint også kan lære barna å kutte råvarer med kniv, men det er lurt å skaffe kniver som er spesielt tilpasset barn.

– Skarpe kniver er ikke like farlig som mange foreldre tror. Når du har skarpe, gode kniver skjærer du lettere gjennom råvarene. Når du har en sløv kniv må du bruke mer makt. Det gjør at du oftere kan miste grepet på redskapet og kutte deg, forklarer kokken.

En skarp kniv er dermed ikke farligere – snarere tvert imot. Når du jobber med en skarp kniv har du naturlig også mer respekt for den.

Se video av knivene i bruk her, og få tips til gode teknikker du kan lære videre til barna:

LES OGSÅ: Unngå sløve og dårlige kniver

Her er alt du trenger til matlagingen: