<p style="margin:0;padding:0;border:0;position:absolute;"> <img src="https://track.adform.net/Serving/TrackPoint/?pm=795003&amp;ADFPageName=WebsiteName|SectionName|SubSection|PageName&amp;ADFdivider=|" width="1" height="1" alt="">
For å gi deg den beste handleopplevelsen bruker vi cookies i vår nettbutikk.
Les mer

En gave som vil bli verdsatt i årrekker

Serien har vunnet prestisjetunge priser for design, og er utstilt på designmuseum i både London og New York.

En gave som vil bli verdsatt i årrekker
GAVER SOM VARER: Bestikket Maya og Chaco, har vært populært siden 60-tallet og Stelton selger fortsatt flere tusen sett hvert år. En gave som vil bli verdsatt i årrekker.

– Vi ser at forbrukere som er vokst opp med bestikkene, velger det samme når de selv etablerer seg. Det er utrolig gøy, sier Anders Eriksen i Stelton Norge.

Han snakker om de ikoniske bestikkseriene fra designhuset Stelton, Maya og Maya 2000.

Selger mange tusen bestikk hver år

– Spesielt Maya-bestikket, som ble produsert for første gang i 1962 og var veldig moderne da, er fortsatt kjempepopulært, så dette er tidløst design. Det selges mange tusen sett hvert år, sier Eriksen.

Bestikkserien Maya har altså prydet norske middagsbord gjennom månelandingen, diskoalderen, permanenter og helt frem til i dag. Et gavetips fra oss til deg.

I 2000 kom også en ny utgave av Maya-bestikket, Maya 2000.

MAYA 2000: I 2000 fornyet Stelton det klassiske bestikket Maya. Også dette har blitt svært populært.

MAYA 2000: I 2000 fornyet Stelton det klassiske bestikket Maya. Også dette har blitt svært populært er et godt gavetips.

LES OGSÅ: Slik dekker du årets fineste festbord

Bestikket ble produsert for første gang i Bergen

Det er det danske designhuset Stelton som eier bestikket i dag, men dette er norsk design som har vært brukt i generasjoner.

– Det er en morsom historie bak, for Stelton er danske, men Maya- og Chaco-bestikket er opprinnelig fra Bergen. Maya ble produsert i Sandviken i Bergen, forklarer Eriksen.

Designeren bak er Tias Eckhoff (1926-2016) – en av Norges mest kjente og ikoniske designere, og vinner av hele tre gullmedaljer Triennalen i Milano. Særlig var han kjent for sine bestikk og serviser.

LES OGSÅ: Det viktigste når du skal kjøpe stekepanne

CHACO: Både Chaco go May ble designet av Tias Eckhoff – en av Norges mest kjente og ikoniske designere, og vinner av hele tre gullmedaljer Triennalen i Milano.

CHACO: Både Chaco og Maya ble designet av Tias Eckhoff – en av Norges mest kjente og ikoniske designere, og vinner av hele tre gullmedaljer Triennalen i Milano.

Bestikket som er en del av norsk designhistorie

Bestikkseriene ble kjøpt opp av danske Stelton, som blant annet har samarbeidet mye med Arne Jakobsen, som var med på å få danske øyne opp for moderne design, i 2007.

Maya-bestikket er stadig bestselgeren og har mottatt «Merket for God Design» og «Klassikerprisen for God Design» av Norsk Designråd. Bestikket er også tatt opp i «Phaidons design classics», en samling av verdens aller beste design, og er del av utstillingene hos Museum of Modern Art i New York og The Victoria and Albert Museum i London.

– Så sent som i 1990 kom bestikket Chaco og er stilt ut ved «The International Museum of Design» i London. Det er det få bestikk som er.

– Dette er jo norsk historie, og det norske og nordiske designet er populært i hele Skandinavia, forteller Eriksen.

MAYA ORIGINAL: Maya-bestikkeT ble produsert for første gang i 1962 og ble raskt veldig moderne. Fortsatt selger Stelton flere tusen sett av bestikket i året.

MAYA ORIGINAL: Maya-bestikkeT ble produsert for første gang i 1962 og ble raskt veldig moderne. Fortsatt selger Stelton flere tusen sett av bestikket i året.

 

Alle produkter fra Stelton: