7 slag til jul

Skrevet av: Martine Ruzicka & Merete K. Lauritzen
Jula er en tid som vi tilbringer sammen med familien og de nærmeste. Da er det for mange en selvfølge med deilige småkaker; og kanskje også med alle de "7 slag til jul"? Men hva er egentlig historien bak de 7 slag til jul? Og hvilke er de 7 tradisjonelle småkakene?

Aller først er det jo greit å nevne; du må selvsagt ikke bake alle de 7 slagene. Jula blir selvfølgelig like bra om du baker 3-4 sorter i stedet for 7. Og du har kanskje noen andre småkaker du foretrekker fremfor de tradisjonelle 7 slagene? 

 
Historien bak tradisjonen med småkaker til jul stammer antageligvis for 3-400 år siden. Da var det stor etterspørsel etter norske hushjelp i Amsterdam, som på denne tiden var dette en sentral havneby i Europa. Det var her mer vanlig med "nymotens" kjøkkeninnredning, og deriblant kakejern. Dette var noe de norske hushjelpene sammen med sine sjømenn, dro med seg hjem til Norge. Dette spredde seg raskt her hjemme, og kakejern ble en etterspurt og populær vare. Det ble etter hvert en tradisjon å bake disse kakejern småkakene spesielt til jul. 
 
Julekakene som vi bruker er som regel laget av basis ingrediensene smør, mel, sukker og egg. Fra gammelt av var det de "fine fruene" som spiste julekaker mens de nippet søt vin til. Men etter hvert ble småkakene mer og mer vanlige i ethvert hjem, og vi gir deg her de 7 slag med oppskrifter.
 
  1. Krumkaker; er en tradisjon i mange norske hjem, men denne kaken kan selvsagt bakes året rundt. Server denne gjerne sammen med multekrem. Krumkaker kan være tidskrevende, men krever ikke mange redskaper. Med et krumkakejern og en krumkakepinne er nødvendige redskaper som kanskje ikke finnes i alle kjøkkenskap. 
  2. Fattigmann; tross navnet på denne småkaken, er dette en eksklusiv kake, med både egg, kremfløte og litt konjakk i. Denne småkaken krever ikke mange redskaper: jerngryte eller frityrkoker, rørebolle, visp og en bakkelsspore. Et lite tips her er å steke smultringen etter at du er ferdig med Fattigmann i den samme smulten. 
  3. Smultringer; dette er for mange en tradisjon å bake i adventstida. Selv om smultringer er tilgjengelig og populært året rundt, smaker de kanskje ekstra godt i jula. Her trenger du en jerngryte eller frityrkoker, smultutstikker, og ellers redskaper som rørebolle, slikkepott, vekt og målebeger.
  4. Sandkaker; disse småkakene ble først bakt på slutten av 1800-tallet da det ble vanlig med komfyr. Det du trenger av redskaper er sandkakeformer (formene kan også brukes til å lage andre typer kaker) i tillegg til vanlige redskaper som rørebolle, kjøkkenvekt, målebeger og slikkepott. 
  5. Sirupssnipper; dette er vel en av de mest vanlige småkakene til jul. Ta med deg barna og la dem være med på kjevlingen, skjære ut, og pynte med mandel. Det blir garantert en hyggelig julebakst for alle. Her trenger du rørebolle, målebeger, vekt, kjevl og bakkelsspore. 
  6. Berlinerkranser; Det kan se ut som berlinerkranser krever noen nye redskaper, men denne julekaken trenger ingen andre redskaper enn de som allerede finnes i kjøkkenskapet: rørebolle og en visp. 
  7. Goro (kommer fra Gode Råd); Dette er en av våre eldste julekaker, og denne er fortsatt like populær. Kanskje noe av grunnen er det vakre og tradisjonelle mønsteret fra jernet? Til denne julekaken trenger du kjevle og gorojern. 
God julebakst!
 
Kilde: spar.no, aperitif.no og vg.no