Slik sparer du tid på rengjøringen

Skrevet av: Hilde Monica Bekkemellem
Rengjøring med damp er den mest naturlige formen for rengjøring. Bakteriene bekjempes raskt og du sparer verdifull tid, tid du kan bruke på andre ting.

Bruksområdene til en dampvasker er mange og varierte. 

Hvordan virker damp?
Vanlige rengjøringsmetoder begrenser seg ofte til overflaterengjøring. Damp derimot trenger inn i mikroskopiske hull og sprekker mellom skitten og overflaten. På denne måten fjernes til og med den mest fastsittende skitt og smuss. En annen fordel med dette, er at bakteriene og basillene ikke har mulighet til å spre seg. Rengjøring med damp er meget effektivt og du slipper å skrubbe eller polere.

Kun én liter vann produserer 1700 liter damp. Det er nok til ca 20 minutter rengjøring, som er tilstrekkelig for en komplett rengjøring av små leiligheter.

Hvorfor er rengjøring med damp så raskt og enkelt?
Damp fjerner fastsittende skitt og smuss på sekunder. Du trenger ikke å bruke tid på å slite og skrubbe. Selv når du stryker kan du spare masse tid, da det går mye raskere å glatte ut klærne.

Hvilken dampvasker bør du velge
Når det gjelder valg av dampvasker kommer det an på størrelse på området som skal rengjøres. Det finnes ulike modeller på markedet med ulikt damptrykk, ulik effekt, størrelse på vannbeholder og hjulstørrelse.

Til en liten leilighet trenger du en liten kompakt dampvasker. Du trenger ikke en dampvasker med den største vannbeholderen. En liter vann produserer nok damp til ca. 20 minutter rengjøring, som er nok til rengjøring av små leiligheter.

Dersom du har et større område å rengjøre er det en fordel med større vannbeholder som gjør at du slipper å etterfylle beholderen ofte. Dette gjør at du blir ferdig med husvasken raskere. Store hjul gjør det enklere å trekke dampvaskeren etter seg ved rengjøring av gulv.

En håndholdt dampvasker er ideell for rask rengjøring for mindre oppgaver. Til vindu, komfyr og servanter.

En bærbar dampvasker er kompakt og brukervennlig med stor yteevne. De er rengjør raskt i dusjen og vaskekummen.

For større områder er det en fordel å velge en dampvasker som kontinuerlig kan etterfylles med vann uten først å måtte kjøle ned maskinen.

Damp har mange bruksområder

 • Fjerner fett. Rustfritt stål er lekkert, men det ser ikke flott ut hvis det er fullt av fettflekker. På rustfritt stål anbefaler vi å bruke et håndmunnstykke med frottétrekk rundt, samt en mikrofiberklut.
 • Rengjøring av fuger. Selv de mest fastsittende belegg, skorper og kalkavleiringer kan fjernes med direkte damp og rask skrubbing.
 • Rengjøring av komfyr. Meget effektivt å bruke dampvasker på keramiske koketopper.
 • Rengjøring av armatur. Bruk kun detaljmunnstykket for å unngå å ripe opp krom og rustfritt stål. Hold munnstykket helt inntil det som skal rengjøres og vent til belegget har løsnet. Hvis det sitter hardt fast eller er på et sted som er vanskelig å nå, festes en børste på munnstykket.
 • Rengjøring av vinduer. Først fukter du vinduet med damp ved hjelp av vindusmunnstykket. Arbeid deretter ovenfra og ned med gumminalen på munnstykket. NB! På vinteren forvarmes kalde vinduer med en avstand på fem cm. Dette gjør at temperaturforskjellen jevnes ut, og det unngås spenninger i glassruten.
 • Rengjøring av flisgulv. Ved fastsittende skitt rengjøres flisene først med kun gulvmunnstykket uten klut. Børstene på munnstykket fjerner effektivt skitt og flekker. For vedlikeholdsrengjøring eller etterrengjøring, festes en klut til gulvmunnstykket. Bruk en frottéklut som brettes og festes ved hjelp av klemmene på gulvmunnstykket. Før gulvmunnstykket raskt frem og tilbake, mens damp tilføres innimellom. For å rengjøre fugene grundig bør munnstykket også føres diagonalt over fugene.
 • Rengjøring av laminerte gulv. Laminat- eller parkettgulv (verken oljet eller vokset) er ikke noe problem å rengjøre med en dampvasker. Rengjør med to kluter slik at en begrenset mengde damp når overflaten. Reduser dampmengden til et minimum. Arbeid raskt over gulvet og unngå lengre dampbruk på ett og samme sted. Forsikre deg om at det ikke kommer for mye vann på gulvet. Restfuktigheten vil da tørke raskt uten å etterlate striper.
 • Rengjøring av møbler.
 • Rengjøring av planter. Fukte plantene med en avstand på 20-30 cm, og tørk deretter av med en klut.
 • Rengjøring av radiatorer.
 • Tapetfjerning.
 • Stryking og oppfrisking av klær.

 

Tips:

 • Dampen fungerer bedre hvis tanken ikke er fylt helt opp. Straks vannet koker slippes dampen ut i kontrollerte mengder gjennom damppistolen. Jo høyere damptrykket er, desto raskere slippes dampen ut - og raskere forsvinner skitten.
 • Fyll opp dampkjelen med varmt vann slik at oppvarmingsprosessen går raskere. Trykket i dampkjelen øker opp til fire bar, avhengig av type maskin.
 • Rengjøring av klutene: Vask klutene på 60 °C etter bruk, men ikke bruk tøymykner fordi dette påvirker rengjøringsevnen.
 • Ekstra fastsittende skitt: Påfør dampen ekstra grundig og la den virke en stund. Deretter kan skitten fjernes enklere.
 • Fjerning av kalkbelegg: Rengjør dampkjelen med friskt vann hver tredje gang du bruker den, slik at skittrester og belegg fjernes.
 • Test hvordan materialet reagerer på et lite sted som ikke synes så godt før du begynner på selve rengjøringen. Dette tipset gjelder spesielt tekstiler (fløyel, tepper etc.) og skinn.

Våre mest solgte produkter